Rabbah bar Nahmani

Rabbah bar Nachmani (hebrejski: רבה בר נחמני) (cca. 270-cca. 330) bio je jevrejiski talmudski učenjak, poznat kao amora, a koji je živio u Babiloniji. U Talmudu se navodi jednostavno kao Rabbah.

Bio je rodom iz svećeničke porodice, te se obrazovao u vjerskim školama u gradovima Sura i Pumbedita. Sa vremenom je stekao reputaciju vrsnog govornika koji bi se, prema Talmudu, toliko zanio u raspravi "kao da želi iskorjeniti planine". Zbog toga je stekao nadimak "oker harim" ili 'iskorjenjivač planina'. Specijalnost su mu bili zakoni vezani uz ritualnu purifikaciju.

Naslijedio je Judu ben Ezekijela na čelu vjerske škole u Pumbediti, i na tom mjestu ostao do smrti. Sugrađani ga nisu voljeli zbog strogog tumačenja vjerskih zakona, ali je zato stekao veliki broj učenika, dijelom i zato što bi svako predavanje započeo zabavnom anegdotom. Sa vremenom je njegova škola imala čak 12.000 učenika.

To je izazvalo bijes perzijskog kralja kojemu se nije svidjelo da toliki broj podanika odlazi u školu u vrijeme kada se popisuje stanovništvo i naplaćuju porezi. Na njega je poslao pristave; Rabbah je pobjegao u šumu, gdje je poslije pronađen mrtav. Žalovalo ga se sedam dana.

Njegov nećak je bio veliki učenjak Abaye.

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi