Raštević je malo selo u Ravnim Kotarima u općini Benkovac, 7 kilometara zapadno od Benkovca uz željezničku prugu Zadar - Knin i uz autocestu Split-Zagreb (autocesta kralja Tomislava).

Raštević
Raštević na karti Hrvatske
Raštević
Raštević
Raštević na karti Hrvatske
Županija Zadarska
Općina/Grad Benkovac
Najbliži (veći) grad Benkovac (7 km)
Nadmorska visina 121 m
Geografske koordinate
 - z. š. 44.046265 N
 - z. d. 15.537586 E

Povijest i kulturaUredi

U selu Rašteviću nalazilo se plemstvo Kutlovića.[traži se izvor] Nastali su od starohrvatskog plemena Poletčića.[traži se izvor]

Da je Raštević staro naselje, potvrđuje natpis u župnoj crkvi sv. Jurja koja potječe iz 13. st. Oko crkve se nalazi staro groblje. Mjesto ima četiri zaštitnika. Uz sv. Josipa, poneke obitelji i zaseoci slave kao svoje zaštitnike sv. Ivana Krstitelja, sv. Stjepana i Sve Svete. U mjestu je važan povijesni spomenik, srednjovjekovna utvrda ili kaštel, zvan Kličevica. Sagradio ga je 1453. godine Toma Kurjaković. Danas je čitav taj kompleks u ruševnom stanju.

Raštević broji 650 stanovnika. Područna škola je do 4. razreda s približno 30 učenika. Škola bi uskoro trebala krenuti sa obnovom. Započeo je velik projekt ulaganja u izgradnju moderne auto-moto staze, koja će uvelike pridonjeti razvoju mjesta.

U planu je obnova doma, izgradnja mrtvačnice, asfaltiranje prilaznih puteva, obnova vodovodne mreže, uspostava fiksne telefonske linije itd. Osnovan je malonogometni klub.

Stanovništvo se ponajviše bavi poljoprivedom, stočarstvom i peradarstvom.

IzvoriUredi    Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Raštević treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.