Raška

(Preusmjereno sa stranice Raška (država))
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Raška (razvrstavanje).

Raška je naziv za geografsku oblast i za jednu od srpskih župa u jugozapadnoj Srbiji koja je ime dobila po istoimenoj rijeci. U njoj su župani od početka 12. vijeka počeli predvoditi srpske pohode protiv Bizanta umjesto crnogorske kraljevine Zete, da bi njen veliki župan Stevan Nemanja u drugoj polovini 12 stoljeća postao najmoćniji među srpskim vladarima stvorivši državu čiji je glavni grad bio Stari Ras, koji se nalazio nedaleko od današnjeg Novog Pazara. Iz njegove države razvila se potom pod njegovim potomcima Nemanjićima Kraljevina Srbija, a u 14. vijeku i Srpsko carstvo.

Raška
[[Bizantsko Carstvo|?]] Flag of Palaeologus Emperor - Libro del conosçimiento de todos los rregnos.svg
1190.1217. Flag of the Serbian Empire, reconstruction.svg ?

Zastava of {{{common_name}}}

Zastava

Glavni grad Stari Ras
Jezik/ci srpski
Religija pravoslavlje
Vlast kneževina, kraljevina
Historijska era srednji vijek
 - dolazak Srba
 - uključena u Srpsko Carstvo

Samo ime Rasija (Raška) prvi put se pominje 1189. godine.[nedostaje referenca] Od tada Mlečani, Nijemci i Mađari do 18. stoljeća Srbiju nazivaju Rascija, a Srbe Racima, Rascijanima, Raicenima i slično. Ime Raška je danas sačuvano u imenu Raškog okruga u Srbiji, a teritorija nekadašnje Raške je danas poznata pod geografskim imenima Raška oblast.

Vizantija je priznala nezavisnost Raške 1190. godine.[1]

IzvoriUredi

  1. John V. A. Fine, The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest (p. 20), The University of Michigan Press, 2009.

Vidi jošUredi