Račja Vas je naselje na Ćićariji, u općini Lanišće, na 692 m nadmorske visine, 4km sjeverozapadno od općinskoga središta Lanišća, na cesti LanišćeTrstenik (Lanišće). Stanovnici se bave poljoprivredom, a u prošlosti osobito stočarstvom i proizvodnjom drvenog ugljena. Seoska zajednica do danas je očuvala osebujan oblik zajedničkoga vlasništva nad pašnjacima, kako se čestice ne bi dijelile ili prodavale stanovnicima drugih sela.

Račja Vas
Račja Vas na karti Hrvatske
Račja Vas
Račja Vas
Račja Vas na karti Hrvatske
Županija Istarska
Općina/Grad Lanišće
Nadmorska visina 692 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.431 N
 - z. d. 14.087 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 34

PovijestUredi

Naselje je pripadalo Rašporskoj gospoštiji, s kojom je dijelilo sudbinu, kao i sva druga naselja toga dijela Ćićarije. Prvi se put spominje 1358. u Rašporskom urbaru (fragment), s imenom u obliku Ratsdorf, a poslije dolaska pod vlast Mlečana u izvorima se javljaju oblici Racauas i Razavas. Stradalo je u osmanskim upadima i Uskočkom ratu, te u II.svj. ratu, kad je spaljeno i opljačkano, a dio stanovnika odveden je u nacističke logore (10.VIII.1944). Crkva Blažene Djevice Marije spominje se 1580., a zvonik je izgrađen 1586.

StanovništvoUredi

Po popisu iz 2001[1], u selu su živjela 34 stanovnika.

ZnamenitostiUredi

  • U središtu sela se nalazi uređeni izvor pitke vode
  • U selu je crkva Blažene Djevice Marije, koja se spominje 1580. god., a uz nju je 10 m visok zvonik.
  • Nedaleko sela se nalazi 1106 m visoki Orljak, zbog čega je ovo selo tradicionalno planinarsko odmorište prije uspona na taj vrh.

BilješkeUredi