Kvint Cecilije Metel Nepot Mlađi

(Preusmjereno sa stranice Quintus Caecilius Metellus Nepos Iunior)

Kvint Cecilije Metel Nepot Mlađi (Quintus Caecilius Metellus Nepos Iunior, cca. 100. pne. – 55. pne.) bio je rimski političar iz doba kasne Republike.

Pripadao je uglednoj porodici Metela. Otac mu je bio konzul Kvint Cecilije Metel Nepot, a brat konzul Kvint Cecilije Metel Celer. Karijeru je započeo kao jedan od oficira u Pompejevoj vojsci prilikom njegovog pohoda na Istok od 67. do 63. pne.

Kada se vratio, godine 63. pne. je izabran za tribuna zajedno sa Markom Porcijem Katonom. Nedugo nakon inauguracije je 10. decembra iste godine održao oštar govor protiv Cicerona, koga je optužio za prekoračenje ovlasti prilikom likvidacije Katilininih zavjerenika. Tada je također predložio da se Pompej i Cezar hitno sa svojom vojskom dovedu u Rim kako bi "zaveli red", ali je taj prijedlog odbijen.

Godine 60. pne. je služio kao pretor, a godine 57. pne. je postao konzul. Tada se bio pomirio sa Ciceronom i bio među političarima zaslužnim za njegov povratak iz egzila. Metelu je Ciceron trebao biti saveznik protiv sve moćnijeg popularskog vođe Klodija.

Sljedeće je godine sudjelovao u konferenciji u Luki, prilikom koje su izglađene nesuglasice među članovima Prvog trijumvirata. Metel je nakon toga preuzeo dužnost prokonzula u Hispaniji Citerior te je porazio Vakcejce, pleme odgovorno za poraz njegovog oca. Nedugo nakon povratka u Rim je umro.

See also uredi

Further reading uredi

  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, "Metellos de Portugal, Brasil e Roma", Torres Novas, 1998

Izvori uredi

Prethodi:
Lucius Calpurnius Piso Caesoninus i Aulus Gabinius
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Publijem Kornelijem Lentulom Spinterom
57. pne.
Slijedi:
Gnaeus Cornelius Lentulus Marcellinus i Lucius Marcius Philippus