Država Kintana Ro (šp. Estado de Quintana Roo) je savezna država na krajnjem jugoistoku Meksika. Nalazi se na obali Karipskog mora na istoku poluostrva Jukatan. Ima površinu od 50.212 km² i 875.000 stanovnika.

Slobodna i suverena država
Quintana Roo


Grb Quintana Roo


Meksičke federalne jedinice

Glavni grad: Chetumal
Površina: 50.212 km2
Koordinate
- Geografska širina:
- Geografska dužina:
- Najviši vrh:

21º 35' - 17º 49'ºN

86º 42' - 89º 25'ºW
Cerro El Charro (230 m)
Stanovništvo:
- Gustoća stanovništva:
1.290.323 stan. (2009.)
22,6 stan./km²
Ustrojena kao država: 8. listopada 1974.
Guverner: Félix González Canto
Vremenska zona: UTC -6
Općine: 9
Kratice:
 - uobičajna:
 - ISO 3166-2:

Roo.
MX-ROO
Internetska stranica: www.qroo.gob.mx

Na jugu se graniči sa Belizom, a na zapadu sa meksičkim državama Jukatan i Kampeče. Većina teritorije je prekrivena tropskom šumom. Glavni grad države je Četumal na jugoistoku, dok je najveći i najpoznatiji Kankun na severoistoku.

Plaža u Kankunu

Nekada se na teritoriji ove države razvijala drevna kultura Maja, čiji je najpoznatiji ostatak arheološko nalazište Tulum. U drugoj polovini 19. veka na poluostrvu Jukatan je trajao Rat kasti, odnosno sukob između domorodaca (naroda Maja) i potomaka evropskih doseljenika. Današnja država Kintana Ro je bila središte pobunjeničke indijanske države sa centrom u mestu Čan Santa Kruz. Posle poraza ustanika, ova teritorija je 1902. pretvorena u teritoriju pod centralnom državnom upravom.

Kintana Ro je osnovana 1974. i priključila se meksičkoj federaciji, kao do sada najnovija država, 8. oktobra iste godine (istovremeno sa državom Južna Donja Kalifornija). Ime je dobila po piscu i političaru iz vremena sticanja meksičke nezavisnosti Andres Kintana Rou.

Danas u državi žive potomci domorodaca, kao i doseljenici. Do osnivanja Kankuna, Kintana Ro je bila jedna od najređe naseljenih država Meksika, dok je danas država sa najvećim prilivom stanovništva.

Kintana Ro je poznata po masovnom turizmu: Kankun, Rivijera Maja, ostrvo Kozumel, Plaja del Karmen, park Skaret itd.

Vanjske veze

uredi


Koordinate: 19° 35′ 44" sgš, 87° 54′ 47" zgd

 
Quintana Roo