Quintana Roo

Država Kintana Ro (šp. Estado de Quintana Roo) je savezna država na krajnjem jugoistoku Meksika. Nalazi se na obali Karipskog mora na istoku poluostrva Jukatan. Ima površinu od 50.212 km² i 875.000 stanovnika.

Slobodna i suverena država
Quintana Roo

Coat of arms of Quintana Roo.svg
Grb Quintana Roo

Mexico map, MX-ROO.svg
Meksičke federalne jedinice

Glavni grad: Chetumal
Površina: 50.212 km2
Koordinate
- Geografska širina:
- Geografska dužina:
- Najviši vrh:

21º 35' - 17º 49'ºN

86º 42' - 89º 25'ºW
Cerro El Charro (230 m)
Stanovništvo:
- Gustoća stanovništva:
1.290.323 stan. (2009.)
22,6 stan./km²
Ustrojena kao država: 8. listopada 1974.
Guverner: Félix González Canto
Vremenska zona: UTC -6
Općine: 9
Kratice:
 - uobičajna:
 - ISO 3166-2:

Roo.
MX-ROO
Internetska stranica: www.qroo.gob.mx

Na jugu se graniči sa Belizom, a na zapadu sa meksičkim državama Jukatan i Kampeče. Većina teritorije je prekrivena tropskom šumom. Glavni grad države je Četumal na jugoistoku, dok je najveći i najpoznatiji Kankun na severoistoku.

Plaža u Kankunu

Nekada se na teritoriji ove države razvijala drevna kultura Maja, čiji je najpoznatiji ostatak arheološko nalazište Tulum. U drugoj polovini 19. veka na poluostrvu Jukatan je trajao Rat kasti, odnosno sukob između domorodaca (naroda Maja) i potomaka evropskih doseljenika. Današnja država Kintana Ro je bila središte pobunjeničke indijanske države sa centrom u mestu Čan Santa Kruz. Posle poraza ustanika, ova teritorija je 1902. pretvorena u teritoriju pod centralnom državnom upravom.

Kintana Ro je osnovana 1974. i priključila se meksičkoj federaciji, kao do sada najnovija država, 8. oktobra iste godine (istovremeno sa državom Južna Donja Kalifornija). Ime je dobila po piscu i političaru iz vremena sticanja meksičke nezavisnosti Andres Kintana Rou.

Danas u državi žive potomci domorodaca, kao i doseljenici. Do osnivanja Kankuna, Kintana Ro je bila jedna od najređe naseljenih država Meksika, dok je danas država sa najvećim prilivom stanovništva.

Kintana Ro je poznata po masovnom turizmu: Kankun, Rivijera Maja, ostrvo Kozumel, Plaja del Karmen, park Skaret itd.

Vanjske vezeUredi


Koordinate: 19° 35′ 44" sgš, 87° 54′ 47" zgd

 
Quintana Roo