queerANarchive je kolektiv i udruga za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koja djeluje u Splitu i okolici, te povremeno nacionalno.

queerANarchive
QueerANarchive
Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitvanje queer kulture
- Osnovni podatci udruge -
Naziv udruge:
Skraćeni naziv: queerANarchive
Predsjednik:
Datum osnivanja: 2013.
Registarski broj:
Broj članova:
Adresa udruge: Split

Udruga sudjeluje u međunarodnim EU projektima na temu LGBTIQ+ kulture i maldih.[1]

Povijest uredi

queerANarchive je 2010. godine nastao kao neformalna inicijativa s ciljem praćenja kronike drugog i drugačijeg na području grada Splita, a kao Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive formalno je registriran upisan u Registar udruga RH 2013. godine[2] gdje za misiju navodi:

"promicanje, razvoj i unapređenje queer kulture i zajednice kroz istraživački, edukativni, umjetnički, kustoski, izdavački i zagovarački rad, s ciljem poticanja kritičkog i refleksivnog promišljanja društvene stvarnosti drugog i drugačijeg i osnaživanja queer zajednice. Vizija kolektiva je društvo sloboda kroz koje se ostvaruju identitetske različitosti."

Od 2013. godine queerANarchive kroz programe inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi te programe vizualnih umjetnosti i audio-vizualne kulture promiče razvoj queer scene i zajednice u gradu Splitu i okolici, a kroz angažman u Platformi Doma mladih i LGBT centru Split, bavi se i zagovaranjem razvoja društveno-kulturnih centara temeljenih na javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju.

 
Izložbe Martyne Miller, 2021. u Domu mladih, Split

Kolektiv je 2018. godine sam pokrenuo platformu LGBT centra Split[3] s ciljem razvoja postojećeg prostora LGBT centra Split u društveno kulturni centar zasnovan na sudioničkom upravljanju i javno-civilnom partnerstvu, koji bi ne samo bio mjesto realizacije programa LGBTIQ i srodnih udruga u gradu i regiji, već i rješenje radnog prostora za operativno djelovanje velikog broja organizacija civilnog društva.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi


 
 
Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi