Quatermass II je britanska naučno-fantastična TV-serija, originalno emitirana na programu BBC Televizije u jesen 1955. Predstavlja drugu u ciklusu Quatermass koju je osmislio Nigel Kneale, te prva od tih serija koja je u potpunosti sačuvana u BBC-jevim arhivama, odnosno prva potpuno očuvana britanska TV-serija.

Quatermass II
Uvodni kadar TV-serije Quatermass II.
FormatScience fiction mini-serija
KreatorNigel Kneale
NastupajuJohn Robinson
Monica Grey
Hugh Griffith
Uvodna temaGustav Holst: "Mars, donosilac rata"
Zemlja porijekla UK
Broj epizoda6
Produkcija
Postavke kamereVišestruke kamere
Trajanjecca. 30 mins po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalBBC
Format slike405-linija crno-bijela
Originalno prikazivanje22. oktobar 1955. – 26. novembar 1955.
Kronologija
PrethodiThe Quatermass Experiment
SlijediQuatermass and the Pit

Glavni junak je profesor Bernard Quatermass iz Britanske eksperimentalne raketne grupa koga zovu da istraži neobičnu kišu meteorita. Njegova istraga razotkriva zavjeru, odnosno infiltraciju vanzemaljaca u najviše vrhove britanske vlade. Kada i najbliži Quatermassovi suradnici počnu padati kao žrtve vanzemaljskog uticaja, Quatermass je prisiljen koristiti nesigurni raketni prototip, koji je bio izazvao nuklearnu katastrofu na australijskom poligonu, da spriječi vanzemaljce u tome da preuzmu vlast nad čovječanstvom.

Kao i u slučaju TV-serije The Quatermass Experiment, filmska prava je otkupio Hammer Film Productions — ovaj put tek na temelju scenarija, bez da je serija uopće otkupljena.[1] Film pod naslovom Quatermass 2je godine 1957. snimljen u režiji Vala Guesta, s Brianom Donlevyjem; za razliku od prvog filma, Kneale je napisao scenario.[2] U SAD je izdan pod naslovom Enemy From Space.[2]

Fusnote uredi

  1. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu dvdnotes18
  2. 2,0 2,1 „Quatermass 2 (1957)”. Internet Movie Database. Pristupljeno 05. 02. 2007. 

Reference uredi

  • Murray, Andy (2006) (paperback). Into the Unknown: The Fantastic Life of Nigel Kneale. London: Headpress. str. 192 pages. ISBN 1-900486-50-4. 
  • Pixley, Andrew (2005). The Quatermass Collection — Viewing Notes. London: BBC Worldwide. str. 48 pages. BBCDVD1478. 

Eksterni linkovi uredi