Quasarr je hrvatski rock i alternativni rock bend iz Rijeke, osnovan početkom 2000. godine. Quasarr je danas jedan od najcjenjenijih alternativnih bendova u Hrvatskoj, posebice zbog specifičnog izričaja i vokala te vizualno atraktivnih spotova. Naziv benda nastao je prema riječi kvazar, koji označava udaljena nebeska tijela slična zvijezdama koja emitiraju intenzivnu plavu i ultraljubičastu svjetlost te snažne radiovalove.

Quasarr
Muzički rad
Period aktivnosti2000. - 2003.
2004. - 2016.
Osnivanje2000.
Hrvatska Rijeka, Hrvatska
Žanrrock, alternativni rock, indie pop, electro pop
Diskografska kućaMenart, Croatia Records
Članovi
Trenutni članoviFilip Frank
Sergej Hofman
Hrvoje Šćulac
Dino Šimonović
Jelena Fabijan
Bivši članoviBoris Štok
Ostalo
NagradePorin za najbolju vokalnu suradnju (2013)
Službene stranicequasarr.com

Bend je osnovan početkom 2000. godine u Rijeci. Iste godine bilježe i prve nastupe, svirajući mahom obrade. Autorskog materijala ispočetka je bilo malo, ali ubrzo se bend posvetio samo autorskim radovima te počeo nastupati po klubovima diljem Hrvatske (Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar), ali i u Sloveniji. Nakon osvajanja drugog mjesta na natjecanju Inkubator - Aquarius Records u zagrebačkom klubu Aquarius, bend je prepoznatljivom glazbom afirmirao interes publike, ali i izazvao interes izdavača.

Tokom 2003., zbog osobnih razloga članova benda, dolazi do jednogodišnje pauze koja je prekinuta 2004. godine. Osim autorskog dvojca Frank-Štrok, bend se ponovo okupio u novom sastavu. Ubrzo izdaju svoj prvi singl, "Ti", koji je ujedno i bio prvi najavni singl debitantskog albuma Quasarr iz 2007. godine. Quasarr je vrlo rano etablirao specifičan muzički izričaj, varijantu alternativnog rocka/indie popa koja je kombinirala elektroniku i akustiku. Nakon uspjeha singla "Ti", Vlado Simčić iz Laufera je potpomogao bendu tako što ih je preporučio producentu. Posljedica toga bila su još dva singla i već spomenuti debitantski album.

Suradnja s kućama DOP Records, odnosno Menart, dovela je 2010. godine do drugog studijskog albuma, naslova Propaganda. Godine 2013., Quasarr postpisuje za Croatia Records. Ubrzo snimaju singl "Ljubav" u suradnji s Josipom Lisac, koji najavljuje njihov treći studijski album i za kojeg dobivaju Porina za najbolju vokalnu suradnju 2014. godine. Dana 24. veljače 2015., objavili su singl "Prije tebe".

U studenom 2016. pjevač Boris Štok napušta band radi ostvarenja solo karijere.[1] Novi vokal još nije predstavljen te nije poznato hoće li band nastaviti daljnju karijeru.

Članovi uredi

  • Filip Frank - gitara,orkestracije, programiranje
  • Sergej Hofman - bas
  • Hrvoje Šćulac - klavijature, programiranje
  • Jelena Fabijan - back vokal

Bivši članovi uredi

  • Boris Štok - vokal, tekstovi
  • Alisa Šepić - violina
  • Mia Dugandžić-Marić - violina
  • Alberto Surina - violina

Diskografija uredi

Albumi uredi

Studijski albumi Quasarra
Album Podaci Ljestvice Certifikacije
HDU
Quasarr
Propaganda
Sjene

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi