Quarto d'Altino

Quarto d'Altino je grad u Venetu u Sjevernoj Italiji od 8.082 stanovnika[1]

Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Država  Italija
Stanovništvo 28.622 (2010.)
Quarto d'Altino na karti Venecijanske lagune
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino na karti Venecijanske lagune

HistorijaUredi

Glavni članak: Altinum

Historija naselja neraskidivo je povezana s antičkim gradom jadranskih veneta Altinumom, koji je za rimljana postao municipij.

Altinum je bio važna trgovačka luka u Venecijanskoj laguni, ali je nakon što ga je prvi put razorio Atila 452, potpuno napušten u slijedećim stoljećima. Njegovi stanovnici potražili su sigurniji dom na otocima lagune u Veneciji, Torcellu, Muranu, Buranu. Ruševine antičkog Altina postale su kamenolom iz kojeg se izvlačio materijal za gradnju novih objekata.

Nakon toga se vjerojatno u vrijeme langobarda razvilo u zapadnom dijelu teritorije grada malo selo oko kapele posvećene sv Mihaelu Arkanđelu, nazvano: "del Quarto", to je bilo zato jer je to naselje bilo udaljeno četiri rimske milje od rimskog Altinuma. Quarto je od 1177 bilo u biskupiji Torcello.[2]

Od 15. stoljeća kad je Mletačka republika otpočela s velikim meliracionim radovima na isušivanju močvara na terenu Quarta d'Altina - otpočeo je i rast naselja. Od napoleonske vlasti San Michele del Quarto je općina. Pravi rast naselje je doživjelo tek početkom 20. st. kad je tu sagrađena željeznička pruga Trst - Venecija i most preko rijeke Sile.

IzvoriUredi

  1. Dato Istat al 31/05/2010.
  2. Daniele Scomparin: La pieve di Casale sul Sile. Il territorio, le cappelle e i comuni minori, Piazza Editore - Silea, 1994. str. 44

Vajske povezniceUredi