Put u život (film, 1931)

Put u život ili Pasoš za život (ruski: Путёвка в жизнь) je sovjetski crno-bijeli film snimljen 1931. u režiji Nikolaja Eka, poznat kao prvo zvučno ostvarenje u historiji sovjetske kinematografije. Radnja se temelji na istinitim događajima, odnosno prikazuje osnivanje tzv. Boljševske radne komune, eksperimentalne institucije koju je početkom 1924. osnovao Matvej Pogrebinski, funkcionar OGPU, sa ciljem da rehabilitira uličnu djecu koristeći moderne pedagoške metode Makarenka. Fiktivni lik, odnosno alter ego Pogrebinskog, se u filmu zove Nikolaj Sergejev, a tumačio ga je poznati sovjetski glumac Nikolaj Batalov; glavni protagonist, je, pak, mladi delinkvent Mustafa Fert koga je glumio marijski glumac i pjesnik Jivan Kirilja.

Put u život
RežijaNikolaj Ek
ScenarioNikolaj Ekk
Anton Semjonovič Makarenko
UlogeNikolaj Batalov
Jivan Kirlja
Mihail Džagofarov
MuzikaJakov Stoljar
FotografijaVasilij Pronin
StudioMežrabpom Films
Datum(i) premijere
1. 6. 1931 (1931-06-01)
Trajanje119 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Put u život je imao veliki uspjeh, prije svega na međunarodnom planu, pa je godine 1932. osvojio nagradu publike na 1. međunarodnom festivalu filma u Veneciji. Samo nekoliko godina kasnije je, međutim, završio u "bunkeru", jer je Genrih Jagoda, Pogrebinskijev mentor i šef NKVD po kome je komuna bila prozvana, pao u Staljinovu nemilost i likvidiran u Velikoj čistki; Kirilja je, pak, istovremeno bio uhapšen i umro u zatvoru tokom drugog svjetskog rata.

Put u život je iz bunkera izašao 1957. godine kada je prvi put restauriran.

Pedagoška poema, sovjetski biografski film posvećen Makarenku iz 1955. godine, se ponekad na Zapadu navodi pod istim naslovom.

Vanjske veze uredi