Pussy Riot je ruski feministički, anarhistički, punk rock muzički kolektiv, poznat po izvođenju politički motiviranih protestnih performansa u Moskvi, odnosno kritici predsjednika Vladimira Putina. Pussy Riot je u originalu deo Vojne- revolucionarne grupe ruskih umetnika

Pussy Riot
Sedam maskiranih članica benda Pussy Riot
PorijekloMoskva
Muzički rad
ŽanrPunk rock, riot grrrl
Ostalo
Službene stranicepussy-riot.livejournal.com

21. februara 2012. su tri članice benda, nastojeći protestirati protiv predstojećeg izbora Putina za predsjednika Rusije, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans tokom koga su se popele na oltar i izvele pjesmu, odnosno performans u kojoj su napale rusku vladu, predsednika i rusku pravoslavnu crkvu. U zapadnim medijama taj performans je prikazan riječma da su one tražile od Bogorodice da "odnese Putina", a moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, optužile da "vjeruje u Putina umjesto u Boga" te pogrdnim riječima zatražile smrt pripadnika ruske vlade i njeno nasilno rušenje.

3. marta 2012. su dvije sudionice akcije - Marija Aljohina i Nadežda Tolonikova - uhapšene i optužene za "huliganizam". 16. marta je uhapšena i treća članica Jekaterina Samuševič. Formalna optužnica protiv tri žene je podnesena 4. juna, a suđenje otpočelo 30. jula. Sve tri optuženice su za vrijeme suđenja ostale u pritvoru. 17. augusta su proglašene krivima i osuđene na po dvije godine zatvora.

Rusku javnost je verovala u poštenost suđenja i njihovu krivicu (44 % naprema 17 %), a samo manje od 10 % stanovnika veruje da je njima suđeno na zahtev Putina ili ruskog patrijarha [1]. U međunarodnoj, a pogotovo zapadnoj javnosti su hapšenje, suđenje i presuda izazvale u pravilu negativne reakcije.

Vanjske veze uredi