Punishment Park

Punishment Park (sh. Kazneni park) je američki science fiction film snimljen u režiji Petera Watkinsa i premijerno prikazan 1971. godine. Radnja je smještena u (tada) blisku budućnost i prikazuje kako nastavak eskalacije (u vrijeme snimanja aktualnog) vijetnamskog rata, kao i sve veće protivljenje javnosti potaklo američkog predsjednika da iskoristi odredbe (u vrijeme snimanja još važećeg) McCarranovog zakona te bez suda počne slati "subverzivne" pripadnike kontrakulture, antiratnog pokreta i boraca za prava crnaca u specijalne koncentracione logore. Protagonisti su dvije grupe takvih zatvorenika - jedna kojoj pred specijalnim tribunalima prijeti dugogodišnja kazna, i druga, koja je prihvatila ponudu za pokuša steći slobodu u tzv. kaznenom parku tako što, pod pratnjom pripadnika policije i Nacionalne garde, mora u roku tri dana proći usiljeni marš kroz pustinju. Film je napravljen u pseudodokumentarnom stilu, odnosno zbivanja pratimo kroz kamere dviju fiktivnih televizijskih ekipa, jedne iz Britanije i druge iz Zapadne Njemačke, koja snimaju reportaže o "kaznenim parkovima".

Punishment Park
omot DVD-izdanja
RežijaPeter Watkins
ProducentSusan Martin
ScenarioPeter Watkins
UlogeCarmen Argenziano
Harold Beaulieu
Jim Bohan
Stan Armsted
Paul Alelyanes
MuzikaPaul Motian
FotografijaJoan Churchill
Peter Smokler
MontažaTerry Hodel
Peter Watkins
StudioChartwell
Francoise
DistribucijaProject X Distribution
Datum(i) premijere
5. 1971 (1971-05) (Cannes)
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet95.000 $

Watkinsu, koji je nekoliko godina prijestekao izuzetan ugled svojim pseudodokumentarnim filmovima, je Punishment Park bio prvi američki film. U SAD je prvotno stigao kako bi za studio Columbia Pictures režirao trilogiju posvećenoj ranoj historiji SAD. Kada je taj projekt propao, Watkins je inspiraciju pronašao u tada aktualnim događajima vezanim uz Vijetnamski rat, prije svega eskalaciji protesta i nasilja poput masakra na Kent Stateu. Film je sniman sa izuzetno niskim budžetom, a Watkins se, po običaju, za glumačku ekipu uglavnom koristio naturščcicima, iako su pojedine uloge tumačili profesionalni glumac. Nastojeći postići što veću uvjerljivost, Watkins je inzistirao da tumači uloga u stvarnom životu imaju političke stavove kao i njihovi likovi, kao i na glumačkim improvizacijama. Dio likova je, pak, bio inspiriran stvarnim ličnostima, kao što su folk pjevačica Joan Baez i Bobby Seale, vođa militantne crnačke organizacije Crnih pantera.

Punishment Park je nakon premijere duboko podijelio američku kritiku; dio ga je proglasio "komunističkom propagandom", dio bio užasnut time što netko uopće može zamisliti da bi se u SAD mogle pod izgovorom čuvanja nacionalne sigurnosti koristiti provoditi fašističke metode obračuna sa neistomišljenicima. Watkinsu se također zamjerala "jednodimenzionalost" likova, iako je bilo onih koji su priznali vještinu kojom je obradio aktualne teme. U njegovoj rodnoj Britaniji su kritike bile daleko povoljnije, uključujući čak i desničarski Daily Mail koji je priznao "da ono što je nekoć izgledalo fantastično, danas vreba sa naslovnica novina". Film je imao velikih problema sa distribucijom u SAD, a što se često tumačilo neslužbenim političkim pritiscima na vodeće hollywoodske studije. Kasnije je njegova reputacija nastavila rasti, pogotovo kada se početkom 2000-ih u svjetlu rata protiv terorizma i kontroverznih poteza administracije Georgea W. Busha njegov sadržaj počeo smatrati proročanskim.

Cast uredi

  • Patrick Boland ... optuženi
  • Kent Foreman ... optuženi
  • Carmen Argenziano ... Jay Kaufman
  • Luke Johnson ... optuženi
  • Katherine Quittner ... Nancy Smith
  • Scott Turner ... optuženi
  • Stanford Armstead ... Charles Robbins
  • Mary Ellen Kleinhall ... Allison Mitchner
  • Mark Keats ... Mr. Hoeger, predsjednik tribunala
  • Gladys Golden ... Mrs. Jergens
  • Sanford Golden ... Sen. Harris
  • George Gregory ... Mr. Keagan
  • Norman Sinclair ... član tribunala
  • Sigmund Rich ... Prof. Hazlett
  • Paul Rosenstein ... član tribunala

Izvori uredi

Vanjske veze uredi