Pumpanje dionica GameStopa 2021.

Pumpanje dionica GameStopa 2021. bio je kratkotrajan, namjerno izazvan, špekulacijski mjehur u kom su cijene dionica američkog maloprodajnog lanca GameStop porasle sa nešto manje od 20 dolara na početku godine na preko 500 dolara na vrhuncu.

Trgovina GameStop u Sjedinjenim Državama (2014)

Skok dionice potaknula je internet zajednica r/wallstreetbets (odjeljak internet foruma Reddit), čiji su članovi, mali investitori, koordinisali akciju istovremene i naprasne kupnje velikog broja ovih dionica, što im je podiglo cijenu i smanjilo dostupnost na tržištu. Budući da se nekoliko hedge fondova ranije kladilo na pad ovih dionica u shemi kratke prodaje (shodno čemu su bili u situaciji da ih moraju otkupiti po uvećanoj umjesto po umanjenoj cijeni), pretrpjeli su milijarde dolara gubitka. Ubrzo se ovaj fenomen proširio na dionice brojnih drugih tvrtki koje su bile u shemi kratke prodaje, na primjer u slučaju američkog kino operatora AMC Entertainment.

Zbog nedostatka položenih sredstava osiguranja kod klirinških kuća, nekoliko brokerskih kuća, uključujući Robinhood, TD Ameritrade / Charles Schwab, Interactive Brokers i Webull [1] u SAD i Trade Republic na njemačkom tržištu, 28. januara 2021. godine onemogućilo je kupovinu ovih dionica, ostavivši istovremeno mogućnost njihove prodaje, što je okarakterisano kao manipulisanje cijenom. To je izazvalo brojne i oštre kritike, pa su direktori ovih društava pozvani da svjedoče u Kongresu, koji je o ovom događaju pokrenuo istragu.

Reference uredi

Povezano uredi