Publije Acije Var

(Preusmjereno sa stranice Publius Attius Varus)

Publije Acije Var (Publius Attius Varus, ? - 17. mart 45. pne.) je bio rimski vojskovođa iz doba kasne Republike, poznat kao komandant pompejanskih snaga u Sjevernoj Africi za vrijeme Cezarovog građanskog rata.

O Varovom životu i karijeri prije početka rata nema gotovo nikakvih podataka, s izuzetkom navoda da je 52. pne. služio kao promagistrat u tadašnjoj rimskoj provinciji Africi. Na samom početku rata je 49. pne. komandirao optimatskim trupama u Picenumu, ali se, suočen s brzinom Cezarovog napredovanja morao zajedno s Pompejem povući u Apuliju. Odatle je došao u Afriku, preuzevši je od tamošnjeg guvernera Tuberona, koji je također prešao na Pompejevu stranu. Var je bez problema mobilizirao dvije legije. Kada se iste godine u Sjevernoj Africi iskrcao Gaj Skribonije Kurion na čelu cezarovskih snaga, Var mu se suprotstavio, pri čemu mu je pomoć pružio numidijski kralj Juba I. U bitci na rijeci Bagradas Kurion je poražen, a Sjeverna Afrika ostala pod pompejanskim nadzorom sljedeće tri godine.

Nakon poraza kod Farsala 48. pne. u Sjevernu Afriku su došli vodeći pompejanci kao Katon Mlađi i Metel Scipion, od kojih je potonji preuzeo komadnu od Vara. Godine 46. pne. Varu je povjerena komanda nad pompejanskom flotom. Nakon pompejanskog poraza u kod Tapsa, Var je poražen od cezarovske flote Gaja Didija te prisiljen iskrcati se u Hispaniji. Tamo se priključio Titu Labijenu i s njim poginuo u bitci kod Munde kojom je okončan rat.

Reference uredi