Ptolemej od Mauretanije

Ptolemej od Mauretanije (grčki: Πτολεμαῖος, latinski: Ptolemaeus, 1. pne.-40) bio je princ, a kasnije i posljednji kralj Mauretanije kao rimske klijentske države.

Ptolemej od Mauretanije
Suprug/a Julia Urania
Potomstvo Druzila, kraljica Emese
Kuća Ptolemejidi (ženska loza)
Otac Juba II od Numidije
Majka Kleopatra Selena II od Egipta
Rođen/a 1. pne.
Caesarea, Kraljevstvo Mauretanija
Umro/la 40 (starost: 41)
Rim

Bio je sin kralja Jube i Kleopatre II Selene, odnosno po majci potomak znamenite helenističke egipatske dinastije Ptolemejida. Nakon majčine smrti godine 6. je poslan u Rim gdje je odrastao kod svoje daleke rođake Antonije Mlađe. Godine 21. se vratio u Mauretaniju da svom ostarjelom ocu pomaže u upravljanju državom. Prve godine vladavine je obilježio rat s berberskim pobunjenicima, koji je uspješno okončan uz rimsku pomoć. Kao i njegov otac, Ptolemej je bio upamćen kao pokrovitelj nauke i umjetnosti. Oženio se za izvjesnu Juliju Uraniju, koja mu je 38. rodila kćer jedinicu Druzilu.

Godine 40. ga je car Kaligula pozvao u Rim i iz nikada utvrđenih razloga dao pogubiti. Ptolemejevi razbješnjeli podanici su zbog toga digli ustanak protiv Rima koji je ugušen tek 44. godine, za vrijeme vladavine cara Klaudija. Nakon ustanka je Klaudije odlučio anektirati Mauretaniju i podijeliti je na dvije provincije - Mauretania Tingitana i Mauretania Caesarensis.