Ptolemej VIII Fiskon

(Preusmjereno sa stranice Ptolemej VIII od Egipta)

Ptolemej VIII Euerget II (grč. Πτολεμαῖος Εὐεργέτης, oko 182. - 26. jun 116. god. pre n.e.) poznatiji kao Ptolemej VIII Fiskon (grč. Πτολεμαῖος Φύσκων=Ptolemej Trbušasti) bio je kralj helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida.

Ptolemej VIII Fiskon na prednjoj strani srebrne didrahme.

Ptolemej VIII je bio sin Ptolemeja V Epifana i Kleopatre I i mlađi brat Kleopatre II i Ptolemeja VI Filometora. Na presto je prvi put došao kada je seleukidski kralj Antioh IV Epifan 170. god. pre n.e. upao u Egipat i pretvorio Ptolemeja VI Filometora u marionetskog vladara. Stanovnici Aleksandrije su se tada pobunili i proglasili Ptolemeja VIII za kralja. Kada se Antioh IV pod pritiskom rimske diplomatije povukao iz Egipta, Ptolemej VIII je nastavio da vlada kao savladar svog brata i sestre Kleopatre II. Period savladarstva bio je obeležen brojnim intrigama i Ptolemej je u oktobru 164. godine otputovao u Rim ne bi li od senata dobio podršku za svoju samostalnu vladu. Ipak, Rimljani, koji su znali da njegova vladavina u Egiptu ne bi bila popularna, bili su uzdržani. Na kraju, 163. godine pre n.e. dva brata su se sporazumela da se obavi podela porodičnih poseda i Ptolemej Fiskon je dobio Kirenaiku (današnja Libija) na upravu. Međutim, odnosi između dva brata su i dalje bila zategnuti. Ptolemej Fiskon je počeo da zahteva da mu brat ustupi i ostrvo Kipar i Rimljani su mu ovaj put pružili podršku. Kada je pokušaj osvajanja ostrva propao, Rimljani su proterali diplomatskog predstavnika Ptolemeja Filometora. Oko 156/155. Ptolemej VI je pokušao da organizuje atentat na svog brata, ali je Ptolemej VIII preživeo i ponovo otputovao u Rim. Tu je prikazao svoje rane zadobijene u atentatu i senatori su, uprkos protivljenju Katona Starijeg, ponovo odobrili da Ptolemej Fiskon pokuša da zauzme Kipar. Ovoga puta Rimljani su Ptolemeju Fiskonu odobrili i novčanu pomoć. I pored svega, i drugi pokušaj da se zauzme Kipar je propao, a Ptolemej Filometor je zarobio brata. Međutim, Ptolemej VI je poštedeo Ptolemeja VIII i oženio ga svojom ćerkom Kleopatrom Teom. Nakon toga, Ptolemej VIII je sve do bratovljeve smrti 145. god. pre n.e. upravljao Kirenaikom.

Kada je Ptolemej VII umro, njegova sestra i supruga Kleopatra II je za kralja proglasila sina Ptolemeja VII. Ptolemej Fiskon se vratio u Egipat i predložio sestri da se uda za njega i da zajednički vladaju. Tokom svadbenog veselja Ptolemej VII je ubijen, a Ptolemej VIII je zavladao kao Ptolemej VIII Euerget II što je bilo namerno prizivanje uspomene na jednog od uspešnijih vladara iz Ptolemejske dinastije, Ptolemeja III Euergeta. Već 145. pre n.e. Ptolemej je iz Aleksandrije, tadašnjeg kulturnog središta antičkog sveta, proterao brojne intelektualce koji su se protivili njegovoj vladavini. Među proteranima bili su i Aristarh sa Samotrake, bibliotekar Aleksandrijske biblioteke i najbolji poznavalac Homera u ono vreme, kao i istoričar i gramatičar Apolodor.

Ptolemej je zatim zaveo svoju sinovicu Kleopatru III sa kojom se oženio bez prethodnog razvoda sa Kleopatrom II. Kleopatra je bila besna, a građani Aleksandrije su podigli pobunu u kojoj je 132. ili 131. zapaljena kraljevska palata. Ptolemej Fiskon je tada sa svojom porodicom pobegao na Kipar, a Kleopatra je tada za kralja postavila njihovog dvanaestogodišnjeg sina Ptolemeja Memfitida. Ipak, dečak je ubijen po naređenju svog oca, a Kleopatra II je tada presto ponudila seleukidskom kralju Demetriju II Nikatoru. Demetrije II nije uspeo da zauzme presto, pa se 127. pre n.e. povukao nazad u Siriju. U Egiptu se nastavio građanski rat u kome je Aleksandrija podržavala Kleopatru II, a unutrašnjost kraljevine Ptolemeja VIII. Zajedno sa Demetrijem i Kleopatra je morala da napusti Egipat, dok je Aleksandrija kapitulirala 126. i prihvatila Ptolemeja Fiskona.

Posle brojnih zapleta, Kleopatra II se vratila u Egipat 124. god. pre n.e. i izmirila sa bratom. Sukob sa Seleukidima Ptolemej je izgladio tako što je ćerku iz braka sa Kleopatrom III, Kleopatru Trifainu udao za Antioha VIII Filometora. Nakon toga, 118. god. pre n.e. izdat je dekret o opštoj amnestiji ali to nije mnogo popravilo stanje u zemlji. Ptolemej VIII Fiskon je umro 116, a nedugo zatim umrla je i Kleopatra II. U skladu sa testamentom Ptolemeja VIII vlast je nasledila Kleopatra III koja je trebalo da uzme jednog od sinova za savladara. Pod pritiskom Aleksandrinaca, Kleopatra se na kraju opredelila za Ptolemeja IX Latira.

Reference

uredi

Spoljašnje veze

uredi
Prethodi:
Ptolemej VI i Kleopatra II
Ptolemejski kralj Egipta
Prva vladavina
zajedno s Ptolemejem VI i Kleopatrom II
Slijedi:
Ptolemej VI i Kleopatra II
Prethodi:
Ptolemej VII i Kleopatra II
Ptolemejski kralj Egipta
Druga vladavina
zajedno s Kleopatrom II i Kleopatrom III
Slijedi:
Kleopatra II
Prethodi:
Kleopatra II
Ptolemejski kralj Egipta
Treća vladavina
zajedno s Kleopatrom II i Kleopatrom III
Slijedi:
Ptolemej IX i Kleopatra III