Ptolemej III Euerget

(Preusmjereno sa stranice Ptolemej III.)

Ptolemej III Euerget, (grčki: Πτολεμαῖος Εὐεργέτης, Ptolemaĩos Euergétēs, ? - 222. pne.) bio je treći po redu helenistički egipatski kralj iz dinastije Ptolemejida.

Zlatnik s likom Ptolemeja III koga je u njegovu počast izdao sin Ptolemej IV.

Eeurget je bio najstariji sin kralja Ptolemeja II i njegove prve supruge Arsinoje I. Na prijestolje je stupio godine 246. pne. nakon očeve smrti koja je pokrenula niz dramatičnih događaja u susjednom i suparničkom Seleukidskom Carstvu. Seleukidski vladar Antioh II Teos je tada napustio svoju suprugu Bereniku, inače Eurgetovu sestru, kako bi se vratio svojoj prvoj supruzi Laodiki. Ubrzo nakon toga Antioh je umro, a Laodika je sebe proglasila regenticom, svog sina Seleuka kraljem te dala likvidirati Bereniku i njenu djecu. Ptolemej je zbog toga pokrenuo rat protiv Seleukida. U njemu je imao prilično uspjeha, osvojivši najveći dio Sirije, Antiohiju i prodrijevši do Babilona i Suse, a po nekim izvorima čak i do granica sa Baktrijom i Indijom. Međutim, nešto kasnije je bio prisiljen Seleuku prepustiti najveći dio osvojenih teritorija, te se poslije toga posvetio unutrašnjim reformama Egipta, nastojeći očuvati prosperitet i druge tekovine vladavine svog djeda i oca.

Ptolemej je tada počeo ulagati velike napore kako bi približio kulture svojih podanika, odnosno spojio staroegipatsku tradiciju sa dostignućima grčke civilizacije. Između ostalog je promicao sinkretistički kult grčko-egipatskog boga Serapisa, te podigao prvi Serapeum u Aleksandriji. Iz doba njegove vladavine potiče pokušaj reforme egipatskog kalendara, zabilježen na Kanopusovom ukazu, ispisanom na nekoliko jezika, a koji je kasnije poslužio za dešifriranje egipatskih hijeroglifa.

Godine 244/243. pne. Euerget se udao za bivšu kirensku kraljicu Bereniku, koja mu je rodila četvoro djece: Arsinoju, Ptolemeja, Magasa i Bereniku.

Nakon smrti ga je naslijedio sin Ptolemej.


Napomene uredi


Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Ptolemej II Filadelf
Ptolemejidska dinastija
Slijedi:
Ptolemej IV Filopator