Psihomodo pop je kultni hrvatski rock sastav koji djeluje od 1983.

Psihomodo pop
Muzički rad
Period aktivnosti1983. -
ŽanrRock
Diskografska kućaCroatia Records
Članovi
Trenutni članoviDavor Gobac
Vlatko Čavar
Jurij Novoselić
Smiljan Paradiš
Bivši članoviSaša Novak Radulović
Tigran Kalebota

Članovi uredi

Povijest uredi

1983. godine, na prostorima bivše Jugoslavije, pojavljuje se band, koji svojom beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom, scenskim nastupom osvaja prostore bivše države munjevitom brzinom. Čavar (gitara), Paradiš (bas gitara), Kalebota (bubanj), Radulović (gitara) predvođeni frontmanom grupe Davorom Gopcem (vokal), donijeli su na tadašnju scenu jedan do tada na tim prostorima neviđeni, izričaj i formu rock'n'roll - a.

Grupa Psihomodo Pop nastaje 1983. godine, na temeljima grupe Neron, u kojoj tada sviraju Tigran Kalebota-Tigi i Smiljan Paradiš-Šparka. Tada se grupi priključuje Gobac, koji je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk bandu Klinska pomora, i Neron mijenja ime u Psihomodo Pop. 1985 dolazi Sale u bend i ta postava pali i žari prostorom ex-Jugoslavije do 1988. godine kad se na tržištu pojavljuje njihov album prvijenac nazvan Godina zmaja, koji je polučio ogroman uspjeh i doslovno digao cijelu državu na noge, a pročuli su se i van države zahvaljujući rock festivalu Grote prijs of Netherland, gdje su u konkurenciji od 600 bandova, odabrani kao jedan od šest najboljih bandova. Taj uspjeh nije mogao promaknuti ni legendarnoj glazbenoj postavi MTV, na kojoj su se dugo vremena vrtjeli njihovi spotovi.

1989. nakon vrlo uspješne turneje po Nizozemskoj, grupa snima album Live in Amsterdam. Nakon toga, 1990. godine odlaze na tromjesečnu turneju po ondašnjem SSSR-u, gdje održavaju mnoštvo koncerata. Nakon povratka slijedi video izdanje Brilliant video Psihomodo pop, te sudjelovanje na kompilaciji ZG rock forces live. Iste godine sviraju kao predgrupa svojim uzorima legendarnim punk bandom Ramones, na koncertima u Zagrebu i Ljubljani. Kao kruna svega te godine izlazi i njihov drugi studijski album Sexy magazin, ali zbog ratnih događanja, grupa je prisiljena izostaviti koncertnu promociju ( turneju ) tog albuma.

Tko je ubio Mickey Mousea, naziv je albuma koji je prvenstveno namijenjen djeci, s pjesmama koje je grupa izvodila u raznim dječjim emisijama. Album je izašao 1992.

Nakon toga izlazi singl ploča Hrvatska mora pobijediti, kojim grupa osuđuje agresiju na Hrvatsku.

Svojevrstan art-album Srebrne svinje izlazi 1993. godine i po mišljenju kritike i najvjernijih poklonika grupe njihovo najbolje i najzrelije ostvarenje a kao producent ploče je potpisan Saša Novak Radulović. Važno je napomenuti da spot za pjesmu Starfucker, koju je snimio Radislav Jovanov-Gonzo, postavlja nove standarde snimanja spotova, te da je osvojio dvije nagrade ( kategorija najboljeg video-uratka ) Oktavijan i Porin.

Suradnja s Gonzom se nastavlja i 1995. godine, kada izlazi album UNPLJUGD, akustična kompilacija i presjek rada grupe tokom 12 godina rada. Tada iz banda izlazi Saša Novak Radulović, a na njegovo mjesto dolazi ugledni multiinstrumentalist Jurij Novoselić-Kuzma (Film, Disciplina kičme, suradnik Haustora ). Isprva je s grupom kao pridruženi član, a kasnije postaje i stalni član.

Nakon velikog uspjeha Unpljugda, 1997. godine izlazi album Sextasy. Kao zanimljivost treba napomenuti da je to bilo interaktivno izdanje cd-a, na kojem je osim pjesama, bio i zapis o članovima grupe i drugim raznim zanimljivostima.

Das beste aus der grosse hit paradenaziv je koncertnog albuma koji je grupa izdala 1999. godine na kojem je snimka koncerta banda u Mariboru.

2000. godine izlazi album Debakl, a kao zanimljivost se pojavljuje na cd izdanju i neke demo pjesme. 2001. album dobija nagradu PORIN za najbolji rock-album godine.

2003. izlazi Tekućih 20, kojim grupa obilježava dvadeset godina postojanja.

Plastic fantastic najrecentniji je studijski album grupe.

Grupa Psihomodo Pop svojim načinom sviranja, svojom glazbom i stilom, ostavila je upečatljiv trag na rock sceni kako bivše države tako i Hrvatske. Naslanjajući se na glazbeni izričaj svojih uzora (Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground, T-Rex, Ramones...), nametnuli su se kao nezaobilazan faktor rock izričaja na ovim prostorima. Svugdje rado viđeni, rado slušani, svojom pojavom, scenskim nastupom, nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Usprkos tome što djeluju više od dvadset godina oni i dalje, mladenačkim žarom, priređuju nam nova, sve bolja iznaneđenja i kvalitetnu glazbu.

Diskografija uredi

 • Godina zmaja (1988)
 • Live in Amsterdam (1989, live)
 • Sexy Magazin (1990)
 • Tko je ubio Mickey Mousea (1992)
 • Srebrne Svinje (1993)
 • Unpljugd (1996)
 • Sextasy (1997)
 • Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999, live)
 • Debakl (2000)
 • Tekućih 20 (2003, kompilacija)
 • Plastic Fantastic (2004)
 • The ultimate collection (2007, kompilacija)
 • Domovine sin (2009)