Psihologija seksualne monogamije

Psihologija seksualne monogamije je naziv za oblast psiholoških istraživanja čiji su predmet misli, osjećaji i ponašanje ljudskih bića u seksualno monogamni odnosima.

Psihološko proučavanje seksualne monogamije su relativno rijetko, dok se psihološko proučavanje društvene monogamije uglavnom oslanja na promatranje bračnih parova. Ta su proučavanja su identificirala nekoliko važnih

  • Zadovoljstvo odnosom: Zadovoljstvo vezom se obično se smanjuje tokom prvih godina braka. Pad zadovoljstva se može predstaviti kroz normalnu reakciju, emocionalnu eroziju i / ili motivacijsku eroziju.
  • Trajanje odnosa: Proučavanje ljudi u dugotrajnim brakovima i istraživanja bračnih parova u laboratorijima su identificirali nekoliko faktora koji doprinose trajanju monogamnog odnosa.
  • Privrženost: Privrženost kao potreba za za fizičkom i emocionalnom bliskošću, igra važnu ulogu u mnogim aspektima monogamnog odnosa. Psiholozi i neurolozi su posvetili mnogo istraživanja kako bi shvatili proces vezivanja.

Literatura uredi

  • Korotayev, Andrey (2004). World Religions and Social Evolution of the Old World Oikumene Civilizations: A Cross-cultural Perspective (First Edition izd.). Lewiston, New York: Edwin Mellen Press. ISBN 0-7734-6310-0.