Psi od slame

(Preusmjereno sa stranice Psi od slame (film, 1971))

Psi od slame (engl. Straw Dogs) je američko-britanski igrani film snimljen 1971. godine u režiji Sama Peckinpaha, poznat kao najkontroverznije ostvarenje njegove filmografije odnosno jedan od najkontroverznijih filmova svog vremena.

Straw Dogs
RežijaSam Peckinpah
ProducentDaniel Melnick
Scenario
PredložakThe Siege of Trencher's Farm; autor:
Gordon M. Williams
Uloge
MuzikaJerry Fielding
FotografijaJohn Coquillon
Montaža
Studio
DistribucijaCinerama Releasing Corporation
Datum(i) premijere
3. 11. 1971 (1971-11-03) (UK)
Trajanje117 min.[1]
113 min.[2] (cenzurirana verzija)
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet2,2 mil. $[3]
Bruto prihod8 mil. $(kino-distribucija)[3]

Predstavlja adaptaciju romana The Siege of Trencher's Farm škotskog pisca Gordona Williamsa. Protagonist, koga tumači Dustin Hoffman, je David Sumner, američki profesor matematike koji zajedno sa svojom privlačnom suprugom Amy (čiji lik tumači Susan George) dolazi provesti godišnji odmor u njenom rodnom mjestu u Cornwallu. Radnja prikazuje kako dio lokalnih žitelja zamrzi Sumnerove i kako pritajeno neprijateljstvo eskalira kroz ispočetka sitne incidente u sve ozbiljnije nasilje, koje će na kraju muža natjerati da i sam koristi nasilje kako bi obranio živote.

Peckinpah je film došao snimati u produkciji njegovog poznanika Daniela Melnicka, i to nakon što ga je dotada matični studio Warner Bros. bio otpustio poslije neugodnih iskustava sa prekoračenjem budžeta i kaotičnom produkcijom prethodnog filma The Ballad of Cable Hogue. Peckinpah nije previše cijenio originalni roman, ali ga je shvatio kao dobru priliku da u scenariju iznese ideje antropologa Roberta Ardreya iz knjige The Territorial Imperative prema kojima svako ljudsko biće instiktivno brani vlastitu teritoriju. U tu je svrhu značajno izmijenio mnoge detalje zapleta i likova, pa je tako izbačen lik kćeri Sumnerovih, a Amy pretvorena u mladu, seksualno oslobođenu i flertu sklonu ženu. Scenario je, također, u odnosu na roman nasilje i njegove posljedice učinio daleko ozbiljnijim i eksplicitnijim, te mu je dodao i seksualnu komponentu koje nije bilo u predlošku. Za lik Davida je izabran Hoffman koji je bio intrigiran idejom da se pacifistički intelektualac u određenim okolnostima može transfomirati u krvoločnog ubicu.

Psi od slame su nakon premijere zabilježili solidan komercijalni uspjeh, ali su kritike bile podijeljene. Dok je dio hvalio Peckinpahovu režiju, dotle je dio bio šokiran eksplicitnošću nasilja, ali još više scenom silovanja koja je proglašena "pornografskom" te bila predmetom cenzure i izbacivanja u nizu država. Ona je izazvala dodatne kontroverze i zbog svoje ambivalentnosti, odnosno Peckinpahove montaže koja je sugerirala da žrtva barem djelomično uživa u njemu, a što je proglašeno odrazom autorove mizoginije i seksizma. Osim feministkinja su film napali i ljevičari i liberali, držeči da se njime promovira vigilantističko uzimanje zakona u svoje ruke i fašizam. Te su kontroverze koincidrale sa sličnim zamjerkama filmovima kao što su Prljavi Harry i Paklena naranča, odnosno potakle raspravu o tome da je tadašnja filmska industrija otišla predaleko u prikazu nasilja.

Godine 2011. je snimljen istoimeni remake sa radnjom smještenom u ruralni Mississippi, koji je izazvao daleko manje kontroverzi, ali i je imao i manje uspjeha.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. STRAW DOGS (X)”. British Board of Film Classification. 1971-11-03. Pristupljeno 21. I 2013. 
  2. STRAW DOGS (18)”. British Board of Film Classification. 2002-09-27. Pristupljeno 21. I 2013. 
  3. 3,0 3,1 "ABC's 5 Years of Film Production Profits & Losses", Variety, 31 May 1973 p 3

Vanjske veze uredi