Psametih III

(Preusmjereno sa stranice Psamtik III)

Psamtik, Psametih ili Psametik III je bio posljednji egipatski faraon 26. dinastije. Većina podataka o njegovom životu se temelji na Herodotovoj Historiji.

Prethodi:
Amasis II
Faraon Egipta Slijedi:
Kambiz II
Psametih III
Psamtik III
Vladavina 526–525. pne.
Nomen Psamtik
Potomci Amasis

Psametih je bio sin faraona Amasisa II i jedne od njegovih žena po imenu Takheta. Oca je naslijedio 526. pne. a i sam je imao ženu i sina čija imena nisu poznata.

Amasis je posljednje godine života proveo pripremajući Egipat na obranu od perzijske najezde. Ona je započela kada je perzijski car Kambiz II zaključio kako je Egipat jedino nezavisno kraljevstvo osim Perzije na svijetu, i to nekoliko mjeseci nakon Amasisove smrti.

Amasis se, nastojeći odbiti Perzijance, oslanjao na savezništvo s grčkim polisima, odnosno grčke najamnike u svojoj vojsci. Mladi i neiskusni Psametih, međutim, to nije znao iskoristiti. Kada je Kambiz sa svojom vojskom pokrenuo pohod na Egipat, Polikrat sa Samosa se priključio Perzijancima, a Fan iz Halikarnasa prebjegao Kambizu.

Godine 525. pne. je kod Peluzija došlo do odlučujuće bitke. U njoj su Egipćani teško poraženi, te se Psametih s ostacima svoje vojske povukao na jug u Memfis. Tamo je nakon kraće opsade zarobljen, a Kambiz mu je nakon toga dao pogubiti sina. Sam Psametih je u lancima odveden u Susu gdje se ispočeka s njime dobro postupalo. Kada je otkriveno kako kuje zavjeru protiv Kambiza, pogubljen je.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Amasis II
Faraon Egipta
526–525. pne.
Slijedi:
Kambiz II