Psametih II

(Preusmjereno sa stranice Psamtik II.)

Psametih II (također Psametik iliPsamtik) bio je staroegipatski vladar iz Dvadeset šeste dinastije Egipta (595. pne.-589. pne.). Njegov prenomen, Neferibre, znači "Lijepo je srce Re." (Clayton: p.195) Bio je sin faraona Nehoa II.

Prethodi:
Neho II
Faraon Egipta
26. dinastija
Slijedi:
Apries
Psammetih II
Psamtik II
Vladavina 595–589. pne.
Nomen  
Horusovo ime
G5
mn
n
x
t
U22 Z1
 

Psametih je nastavio politiku svog oca prema Levantu, te je godine 592. pne. poduzeo pohod u Palestinu s ciljem da izazove anti-babilonsko raspoloženje. Međutim, u tome nije imao uspjeha.

Psametih je imao više uspjeha prilikom pohoda na Nubiju, odnosno državu Kuš. Povod za pohod je bio dolazak na vlast kušitskog kralja Anlamanija, odnosno strah da bi Kušiti mogli u savezu s Babiloncima napasti Egipat i obnoviti XXV dinastiju. Psametihova vojska, čiji su veliki dio činili karijski i grčki prodrla je duboko na jug, sve do Četvrtog katarakta. Nakon toga je opustošena kušitska prijestolnica Napata, tamošnji hramovi opustošeni i uništeni kipovi kušitskih vladara. Kušiti su nakon ovoga svoju prijestolnicu premjestili dalje na jug, u Meroe, gdje su se smatrali sigurnijim.

Psametih nije uspio iskoristiti taj uspjeh, i egipatske granice su ostale iste. Međutim, prijetnja koju su predstavljali Kušiti bila je trajno otklonjena.

Psametiha je na prijestolja naslijedio sin Apries.

Prethodi:
Neho II
Faraon Egipta
595589. pne.
Dvadeset šesta dinastija Egipta
Slijedi:
Apries

Reference uredi