Prvi splitski partizanski odred

Prvi splitski partizanski odred (ili Prvi splitski odred) je ime za skupinu dragovoljaca - komunista iz Splita koji su se u kolovozu 1941. pokušali prebaciti iz grada Splita na Dinaru gdje su se (kako je bilo planirano) trebali priključiti drugim partizanskim jedinicama.

Ratne prilike i pripreme za ustanak uredi

Travanjski rat 1941. i propast Kraljevine Jugoslavije u Splitu je značio dolazak okupacijske talijanske vojske, aneksiju Splita i velikog dijela Dalmacije Kraljevini Italiji. Nakon njemačkog napada na Sovjetski savez, komunisti cijele Europe su pozvani na ustanak i otpor Njemačkoj i njezinim saveznicama. U skladu sa pozivom Komunističke partije o oružanoj borbi, u Splitu se ubrzano pripremao oružani otpor. Još nekoliko mjeseci ranije, u kratkotrajnom travanjskom ratu bilo je prikupljeno ponešto oružja, a tajno su se organizirale i udarne grupe. Zbog upornog traženja od strane vodstva KP Hrvatske, hitno se po dalmatinskim gradovima formiraju borbeni odredi sa zadatkom da se u što kraćem roku prebace na teritorij u zaleđu Dalmacije. Iako je Pokrajinski komitet za Dalmaciju na čelu sa Vickom Krstulovićem smatrao da je zadani vremenski rok prekratak i da bi loša organizacija prebacivanja u zaleđe mogla biti pogubna, 11. kolovoza 1941. godine iz Splita kreće odred dragovoljaca.

Tragičan kraj uredi

Dva dana su napredovali prema cilju na Dinari, krećući se uglavnom noću. Na brzinu obavljene pripreme i loša organizacija pokazale su se u trenutku kada se nisu našli sa vodičima koji su ih trebali voditi. Odlučili su nastaviti dalje, iako nisu imali zaliha. Trećeg dana, 14. kolovoza došli su do sela Košute nadomak Trilja. Upali su u talijansko-ustašku zasjedu.[1] Bitka je trajala cijeli dan. Odmah u početku je poginuo zapovjednik odreda Mirko Kovačević Lala. Dolaskom noći, odred kreće u proboj. Jedan dio boraca se uspio spasiti, a drugi dio je bio zarobljen. Svi zarobljenici su sprovedeni u Sinj, gdje su nakon kratkog suđenja odlukom Prijekog suda proglašeni krivima i strijeljani 26. kolovoza 1941. godine na predjelu Ruduši pored Sinja.

Izvori uredi

  1. Nikola Anić, Antifašistička Hrvatska: Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske 1941.-1945., Multigraf marketing-Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Zagreb, 2005., ISBN 953-7254-00-3, str. 37.:

    Mirko Kovačević je bio španjolski borac, kapetan, zapovjednik protuzračne baterije. On je postao zapovjednik Splitskog NOP odreda. Očito se nije mogao snaći u uvjetima dalmatinske stvarnosti i u partizanskom ratovanju. On je, da ne pretjeramo, nestručno vodio Splitski NOP odred, a svi su bili komunisti, Hrvati. Upali su u talijansko-ustašku zasjedu, zarobljeno je 24 partizana i potom su strijeljani u Sinju.