Prvić Šepurine

Prvić Šepurine su mjesto na otoku Prviću. Nalazi se u sastavu Vodica.

Prvić Šepurine
Prvić Šepurine na karti Hrvatske
Prvić Šepurine
Prvić Šepurine
Prvić Šepurine na karti Hrvatske
Županija Šibensko-kninska županija
Općina/Grad Vodice
Geografske koordinate
 - z. š. 43.733 N
 - z. d. 15.8 E
Pošta 22234 Prvić Šepurine
Pozivni broj +385 (0)22
Autooznaka ŠI
Sepurine2.jpg
Središte Prvić Šepurina

PovijestUredi

Iako je otok prvobitno naseljen u ranom srednjem vijeku, najvažniji val stanovništva dolazi u 15. stoljeću vezano uz veliku tursku opasnost kada se na otok seli stanovništvo velikog srednjovjekovnog naselja na Srimi i osniva Prvić Šepurinu.

KulturaUredi

U Šepurinama se nalaze dvije crkve. Manja crkvica, izgrađena u srednjem vijeku, posvećena je svetoj Jeleni Križarici, majci cara Konstantina Velikog. Nova, veća crkva, potječe iz konca 19. stoljeća i posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije. U Šepurinama se nalazi i ljetnikovac znamenite obitelji Vrančić (Antun i Faust Vrančić), koji je danas u vlasništvu plemićke obitelji Draganić.

GospodarstvoUredi

Nekad se stanovništvo aktivnije bavilo poljodjelstvom i stočarstvom. Ali to nisu mogli toliko prakticirati na samom otoku, nego su kao i mještani Prvić Luke, obrađivali zemlje na kopnu (oko Vodica, Tribunja i Srime). Stoku se vodilo na pašu na susjedne, nenaseljene, otoke Tijat i Zmajan. Danas se stanovništvo uglavnom bavi turizmom, maslinarstvom, vinogradarstvom te ribolovom.

StanovništvoUredi

Apsolutno većinsko i jedino autohtono stanovništvo su Hrvati. Prezimena obitelji koja stoljećima obitavaju na otoku su: Antić, Antulov, Cukrov, Fantulin, Franić, Grbelja, Grubelić, Kursar, Mačukat, Mijat, Miš, Mišurac, Skroza, Učić, Ukić , Vlahov, Lošinjanin, Paškov i Jurat.

Poznate osobeUredi

ZanimljivostUredi

Osim nekoliko manjih traktora te vatrogasnog vozila smještenog u Šepurinama, na cijelom otoku nema automobila, a veza se sa kopnom održava brodom M/B Tijat koji plovi nekoliko puta dnevno u smjeru Šibenika i Vodica.

Vanjske povezniceUredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Prvić Šepurine treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.