Prva dinastija Babilona

O kronologiji Prve dinastije Babilona se vode rasprave, pa se koriste dva popisa - Babilonski popis kraljeva A i Babilonski popis kraljeva B. Dolje je naveden Popis A, koji se mnogo češće koristi. Vladavine u Popisu B su obično daleko duže.

Prva babilonska dinastija (duga kronologija?):

O počecima dinastije i njenom porijeklu se relativno malo zna. Zbog visokog vodostaja na lokaciji drevnog Babilona, ostalo je malo sačuvanih artefakata iz najranijeg perioda. Zato se rana historija grada, odnosno njegove prve dinastije, temelji na arheološkim dokazima iz susjednih oblasti i spisima suvremenika.

Ono što se zna o ranoj historiji Babilona, jest da su njegovi prvi vladarai posjedovali relativno malo zemlje. O vladarima od Su-abua do SWin-muballita se, pak, zna vrlo malo - uglavnom samo njihova imena.

Historija dinastije zapravo počinje s njenim najpoznatijim i najvećim vladarom - Hammurabijem. Na početku vladavine je pod svojom kontrolom uz sam Babilon nadzirao tek obližnje gradove i naselja kao što su Dilbat, Sippar, Kish i Borsippa. Međutim, Hammurabi je vojnim pobjedama proširio teritoriju i došao na istu razinu kao tadašnji moćni vladari kao što je gospodar Asirije Šamši-Adad I i Rim-Sin, vladar Larse.

U tridesetoj godini vladavine Hammurabi je porazio Rim-Sina, osvojio Larsu, te tako dobio kontrolu nad bogatim gradovima južne Mezopotamije kao što su Nippur, Ur, Uruk i Isin. Potom se 1761. pne. obračunao s ozbiljnim suparnikom - gradom-državom Eshnunna, te preuzeo njene lukrativne trgovačke rute. Zatim je pokrenut pohod na sjever i osvojena Asirija, a zatim i dijelovi planina Zagros. Konačno je 1760. pne. osvojen i Mari, čime je prvi put od akadskih vremena, odnosno Treće dinastije Ura Mezopotamija došla pod jedinstvenu vlast.

Hamurabijev nasljednik Samsu-Iluna je uspio carstvo održati na okupu, ali već tokom kasnijih vladara ono počinje slabiti. Primorski gradovi na jugu stječu nezavisnost a carstvo sve više trpi zbog napada Kasita.

Konačni udarac dinastiji je predstavljao pohod hetitskog kralja Mursilija I na Babilon, tokom koga je grad osvojen i opljačkan. Nakon svrgvanja Samsu-Ditane Babilonijom su zavladali Kasiti, koji su s vremenom osnovali novu dinastiju.

V. također uredi