Prototipska ploča

Prototipska ploča (ili prototipska pločica, proto ploča; en. breadboard - daska za hleb[1]) je konstruktivna osnova za izradu elektronskih prototipova. Ona nam omogućava da jednostavno spajamo elektronske komponente, bez potrebe za lemljenjem i pravljenjem trajnih spojeva.

Prototipska pločica sa 400 tačaka

Prototipska pločica omogućava da komponente koje su ubodene u njene rupice budu spojene između samih rupica. Vertikalne linije (takođe se zovu „vodovi“) označavaju da će komponente ubodene u istom vertikalnom redu međusobno biti spojene. Horizontalne plave linije označavaju da će komponente ubodene u istom horizontalom redu biti međusobno spojene. Ovi vertikalni vodovi se uglavnom koriste za spoj na plus i minus napajanje.[2]

Ako postoji problem sa spojevima, da bismo proverili provode li spojevi struju ili su baterije prazne, možemo koristiti multimer.

Princip rada uredi

 
Prototipska ploča sa komponentama

Prototipska ploča, sastoji se od nizova četvrtastih otvora unutar kojih su redovi metalnih traka. Metalne trake su savijene su tako da čine kanal. U otvore umećete žicu i tako je stabilno povezujete s metalnim kanalom. Metalni kanali u unutrašnjosti ploče zovu se kontakti. Svaka kolona obuhvata nekoliko otvora koji su električno spojeni. To omogućava jednostavno povezivanje komponenata i žica.

Dugi redovi kontakata na samom vrhu i dnu prototipske ploče omogućavaju povezivanje s napajanjem i s masom. Većina ploča ima po dva reda pri vrhu i dnu za masu i napajanje. Na nekim pločama, ti horizontalni redovi su spojeni, dok su na drugim međusobno električno izolovani. Obavezno proverite: uzmite multimetar, stavite žicu u svaki otvor, potom dodirnite prvi jednom sondom, a drugi drugom. Ako je očitavanje u omima nisko, dva reda su spojena. Ukoliko je očitana otpornost beskonačna, nisu spojena.[3]

Proizvođači prototipskih ploča prave kontaktne trake od mekog metala presvučenog zaštitnom prevlakom. Prevlaka sprečava oksidaciju kontakata, a mekoća metala omogućava da koristite žice i izvode komponenata različitih debljina, bez ozbiljnijeg deformisanja kontakata. Međutim, ako pokušate da gurnete žicu deblju od 0,6 mm ili komponente s debelim nožicama, oštetićete kontakt.

Kada ploču ne koristite, držite je u zatvorenoj kesici da biste je zaštitili od prašine.

Slučajevi upotrebe uredi

 
Robot sazdan na prototipskoj ploči uz pomoć mikrokontrolera

Bolje je koristiti prototipsku ploču nego lemiti spojeve u sledećim slučajevima: [4]

  • Samo želite da razmotrite ideje i zamisli, i isprobate kako komponente rade.
  • Ispitujete kolo da biste se uverili da pravilno radi. Na prototipskoj ploči lakše možete menjati komponente i njihov raspored u cilju poboljšanja rada kola.
  • Nije vam potrebno stalno kolo. Na prototipskoj ploči možete napraviti kolo sa sijalicama koje se pale i gase, namenjeno za privremenu upotrebu, nakon čega delove možete iskoristi u druge svrhe.
  • Želite da prilagođavate kolo dok radite s njim. Umesto da u jedno kolo ugradite više opcija, možete rekonfigurirati kolo da biste promenili njegovo ponašanje. Često se menjaju osnovne komponente, kao što su otpornici i kondenzatori, a njih možete brzo zameniti na prototipskoj ploči.

S druge strane, stalno kolo koje se može oštetiti tokom svakodnevne upotrebe, mora da bude zalemljeno.

Izvori uredi

  1. Lyle Russell Williams; see The New Radio Receiver Building Handbook Lulu.com, 2006 ISBN 1847285260 page 83
  2. Uvod u robotiku — osnove elektronike, alati i materijali za pravljenje robota
  3. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 214), Beograd, 2007.
  4. Gordon McComb i Earl Boysen, Elektronika za neupućene (str. 146), Beograd, 2007.

Vidi još uredi