Protesti u Wisconsinu 2011

Protesti u Wisconsinu je naziv za niz demonstracija i drugih protestnih akcija koji su se od februara do juna 2011. održavali u američkoj federalnoj državi Wisconsin zbog donošenja spornog Zakona o popravljanju budžeta (Wisconsin Budget Repair Bill) koga je početkom marta 2011. na prijedlog guvernera Scotta Walkera donijela Zakonodavna skupština države Wisconsin u kojoj većinu drži Republikanska stranka. Zakonski prijedlog, obrazložen nastojanjem da se umanji rast budžetskog deficita, smanjuje plaće državnim službenicima, ali također i oduzima sindikatima državnih službenika da kolektivno pregovaraju o svemu osim o visini plaće. On je izazvao žestok otpor sindikata koji su od 14. februara 2011. počeli organizirati masovne demonstracije na ulicama glavnog grada Madisona, kojima su se osim njihovih članova pridružili brojni studenti i simpatizeri, kako iz Wisconsina, tako i iz drugih dijelova SAD. Broj demonstranata se popeo na nekoliko desetina hiljada, a njihova veličina, intenzitet i trajanje, neuobičajen za američke političke standarde, je izazvao brojne usporedbe sa protestima u arapskom svijetu i špekulacije da bi demonstranti mogli dovesti do pada Walkera i republikanske vlade. Usprkos toga, kao i višednevne opstrukcije od strane demokratske manjine u Državnom senatu, zakon je 10. marta 2011. izglasan, ali je odmah nakon toga blokiran sudskom privremenom mjerom iz proceduralnih razloga.

Demonstracije ispred sjedišta državne skupštine u Madisonu 27. februara 2011. na kojima se, prema procjeni, okupilo 70-100.000 ljudi

5. aprila 2011. su održani izbori za mjesto suca u Vrhovnom sudu Wisconsina koje je držao konzervativni sudac David Prosser, Jr.. Njemu se kao protukandidat suprostavila JoAnne Kloppenburg, koja se smatra liberalom i čiju je kandidaturu podržala Demokratska stranka zajedno sa sindikatima. Na izborima je Prosser tijesno pobijedio te su tako konzervativci u Vrhovnom sudu zadržali većinu. Time je uklonjena mogućnost da demokrati sporne zakone obore na sudu. Zbog toga su demonstracije počele gubiti na snazi, i manje-više prestale do 16. juna 2011.

Slični zakoni su tokom sljedećih mjeseci doneseni i u drugim američkim državama, ali bez žestokih reakcija kao u Wisconsinu; to uključuje i državu Massachusetts gdje vlast drže demokrati.

Eksterni linkovi uredi

Media coverage

Gilbert, Milwaukee Journal Sentinel, March 3, 2011