Prosjek (Ravno)


Koordinate: 42° 45′ 19" SGŠ, 18° 06′ 56" IGD
Prosjek je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Ravno koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 4 stanovnika.[1]

Prosjek
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/Županija Hercegovačko-neretvanski kanton
Opština/Općina Ravno
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 4
Geografija
Koordinate 42°45′19″N 18°06′56″E / 42.7553°N 18.1156°E / 42.7553; 18.1156
Prosjek na mapi Bosne i Hercegovine
Prosjek
Prosjek
Prosjek (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 059

Geografija uredi

Selo se nalazi u Hercegovini.

Istorija uredi

Prosjek se prije rata u Bosni i Hercegovini nalazio u sastavu opštine Trebinje.

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 4
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 4

Od stanovništva, bile su tri kuće Pikića i jedna kuća Morića. Svi su bili pravoslavne vjere i slavili Svetog Jovana Krstitelja, kao krsnu slavu.

Privreda uredi

Do sela nema puta, struje, vode... Stanovnici su svoje potrebe ispunjavali pomoću mazgi. Bavili su se zemljoradnjom, stočarstvom, vinogradarstvom.

Crkva svetog Krsta uredi

U selu Prosjek nalazi se najstarija crkva na području Bobana, koja datira iz, nepotvrđeni izvori, 15. vijeka. Po predanju, sagrađena je za jednu noć i jedan dan, jer su Turci sve drugo rušili. Malena je, a posvećena je Vozdviženju Časnog Krsta - 27. septembar. Obnovu, posljednju u svojoj dugoj istoriji, doživjela je u drugoj sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. U vrijeme građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji (1991-1995) predstavljala je liniju razgraničenja između srpske i hrvatske vojske. Jedina je crkva na prostoru Bobana koja nije srušena od strane HVO-a. Nalazi se u minama i do nje se dolazi pješke, oko 2.5 kilometara hoda. Nakon rata, prva Liturgija je služena 2009. godine. Tom prilikom pronađene su i knjige, koje su kasnije date na čuvanje umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju Jevtiću. Jedna od tih knjiga je i Sveto Pismo pisano rukom.

Građanski rat uredi

U proteklom građanskom ratu od 1991. do 1995. godine, selo Prosjek je u potpunosti uništeno i opljačkano, a kuće pogođene granatama. Specifičan element je i to da je selo bilo linija razdavajanja, a obje vojske, i srpska i hrvatska, bile su u selu na početku rata, da bi kasnije selo bilo pusto, tj. nije dolazilo do silaska vojske sa okolnih brda. Četvoro stanovnika je napustilo selo i preselili su se u Trebinje. Danas u selu ne živi niko, a uništena i opljačkana imovina podsjeća na dane rata i zla na ovim prostorima.

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi

Šablon:Ravno