Promocija (marketing)

(Preusmjereno sa stranice Promocija)

Promocija


Promocija preuzima veznu funkciju izmedju inicijative preduzeca i prodaje na trzistu. Pod promocijom se podrazumevaju svi akti tokom prenosenja informacije potencijalnoj musteriji sa svrhom promene znanja, odluka, ocekivanja i ponasanja.

Temelj promocije je teorija komunikacije po principu "posaljioca i primaoca" (jedne poruke). Postoje direktna i indirektna promocija.

Kod direktne promocije preduzece uspostavlja direktan kontakt sa musterijom (primer: promoter jedne firme ide od vrata do vrata i predstavlja novi produkt), kod indirektne promocije su izmedju preduzeca i musterije razni "elementi"(primer: reklama na TV gde jedan "navodno konzument" izjasnjava svoj utisak o produktu). Prednost indirektne promocije u kojoj je prenosnik u direktnom odnosu sa preduzecem na jednoj strani, i konzumentom na drugoj strani, je ta sto se filtrira ekonomski aspekt preduzeca i s time se jaca verovanje u tu reklamu kod konzumenta.

Promocija zauzima jedno posebno mesto u marketinskom miksu i ona je vezni element izmedju ostalih elemenata marketinga (Proizvod, Cena, Distribucija).


Funkcije promocije:

-Informativna

-Aktuelnosna

-Navodeca

-Potvrdna


Ciljevi promocije


Ciljevi promocije se sastoje od ekonomskih i psiholoskih ciljeva:

-Ekonomskim ciljevima pripadaju: ekspanzija obrta i usteda potrosnje

-Psiholoskim ciljevima pripadaju: povecanje poznavanja marke ili preduzeca, poboljsanje imidza preduzeca, povecanje zelje za kupovinom kod klijenta, pozicioniranje preduzeca na trzistu pored konkurencije.