Promet lijevom i desnom stranom

Strana prometa ili strana saobraćaja (engleski: Driving side; doslovno: "strana vožnje") je izraz kojim se označavaju pravila vožnje u nekoj zemlji koja određuju da li će se cestovni (kopneni) promet u dvosmjernim putevima ili ulicama odvijati vozačevom ili pješakovom lijevom ili desnom stranom.

  Zemlje gdje se vozi desnom stranom
  Zemlje gdje se vozi lijevom stranom

Danas oko 66,1% of svjetskog stanovništva živi u zemljama gdje se vozi desno, a 33,9% u zemljama gdje se vozi lijevom stranom. Oko 72% puteva je predviđeno za promet desnom, 28% lijevom stranom.[1]

Na temelju arheoloških nalaza se vjeruje da su prvi prometni propisi i običaji prednost davali lijevoj strani, a što se objašnjava time da su većina konjanika i vozača konjskih zaprega bili dešnjaci. Takvi običaji su se očuvali u otočkim zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan i kasnije ušli u zakone, koji su očuvani u najvećem broju nekadašnjih britanskih kolonija. U kontinentalnoj Evropi se, pak, običaj vožnje na desnoj strani prvi put počeo javljati u 19. vijeku i tradicionalno se pripisuje Napoleonu; postepeno su ga preuzele i u svoja zakonodavstva preuzele kontinentalne zemlje i njihove kolonije.

Vožnja lijevom ili desnom stranom je važan faktor za automobilsku industriju, s obzirom da se automobili, kamioni i druga vozila raspored sjedala i položaj volana moraju prilagoditi vožnji lijevom ili desnom stranom. U SAD se uvođenje vožnje desnom stranom pripisuje Henryju Fordu, koji je svoja vozila proizvodio s volanom na desnoj strani, navodno "motiviran time da se dame mogu sigurnije skloniti sa ceste". [2]

Izvori uredi

  1. Lucas, Brian (2005). „Which side of the road do they drive on?”. Pristupljeno 3. VIII 2006. 
  2. „Why Don't We All Drive on the Same Side of the Road? - TIME”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-28. Pristupljeno 13. IV 2012. 

Vanjske veze uredi