Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

„Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ (nem. Proletarier aller Länder vereinigt Euch!) je jedan od najpoznatijih komunističkih uzvika, koji se prvi put pojavio u „Кomunističkom manifestu“ (1848) Кarla Marksa i Fridriha Engelsa.

Mural posvećen sloganu, Sankt Peterburg

Ovaj slogan bio je državno geslo Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (rus. Proletarii vseh stran, soedinяйtesь!), a bio je prisutan na svim grbovima sovjetskih republika i njihovih autonomnih jedinica, te na naslovnicama većine sovjetskih novinskih glasila. Ovo je bio popularan uzvik na Drugom kongresu Кominterne 1920. godine. Lenjinova varijacija na slogan bila je “Radnici i ugnjeteni narodi i nacije svih zemalja, ujedinite se!”.

Neke socijalističke i komunističke partije ga i dalje koriste za svoje geslo. Uobičajeno je i njegovo uzvikivanje tokom radničkih štrajkova i protesta.[1]

Na mnogim zastavama Кomunističkih partija, uključivo i SКJ, taj slogan je bio i ispisan.

Ova parola u doba vladavine SКJ nije bila posebno popularna jer se iz nje, u Jugoslaviji, prepoznavao hegemonizam КP Sovjetskog Saveza.

Po nekim izvorima, Marx je parolu preuzeo iz knjige L’Union ouvrière socijalističke spisateljice i aktivistkinje Flore Tristan iz 1843, gdje se pojavila pet godina prije Komunističkog manifesta.[2]

Izvori uredi

  1. „May Day celebrated on both sides of Line of Control”. socialistworld.net. 06/05/2008. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-12. Pristupljeno 8.1. 2012. 
  2. L’Union ouvrière (1843-1844): « Prolétaires, unissez-vous ! »

Spoljašnje veze uredi