Prokul iz Pozzuolija

Prokul iz Pozzuolija (italijanski: San Proculo, ? - cca. 305) bio je kršćanski mučenik koji je, prema predaji, pogubljen za vrijeme Dioklecijanovih progona. Zajedno sa njim je pogubljeno još sedam mučenika.

Sveti Prokul od Pozzuolija
The Martyrdom of St Januarius in the Amphitheatre at Pozzuoli.jpg

Rođen/a 3. vijek
Umro/la ~305, Solfatara
Štuje se u Rimokatolička crkva; Pravoslavna crkva
Kalendar svetaca 18. oktobar (Prokul, Eutih, Akucije), 16. novembar (Proculus) (Rimokatolička crkva); 21. april (pravoslavni kalendar); 19. septembar (pravoslavni kalendar)

Prema legendama koje datiraju iz 7. vijeka Prokul je bio biskup Beneventa koji se pred progonima kršćana nastojao, putujući incognito, skloniti u Puteoli (današnji Pozzuoli). Stupio je u kontakt s lokalnom kršćanskom zajednicom, uključujući mizenskog đakona po imenu Sosije. Zajedno s njim je uhapšen u bačen u rudnik sumpora kraj Solfatare. Nekoliko kršćana, uključujući napuljskog biskupa Januarija, su sa njim pokušali stupiti u kontakt, ali su i oni uhvaćeni. Određeno je da budu pogubljeni bacanjem divljim zvijerima u amfietetru, ali ih zvijeri nisu napale. Zbog toga su svi odvedeni u rudnike u Solfatari, gdje im je odrubljena glava.

Vanjske vezeUredi