Program Ujedinjenih naroda za razvoj

(Preusmjereno sa stranice Program Ujedinjenih nacija za razvoj)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavlja najveći multilateralni izvor darovane tehničke podrške u svetu. Sedište programa je u Njujorku i to je najveća agencija unutar Ujedinjenih nacija. Ova organizacija koja se finansira putem donacija obezbeđuje obuku, stručne konsultacije, i ograničenu pomoć u opremi za zemlje u razvoju, sa velikim akcentom na pomoć najnerazvijenijim zemljama.

Istorija uredi

Glavni članak: Ujedinjene nacije

UNDP je formirana tokom 1965. godine spajanjem Proširenog programa za tehničku podršku i Specijalnog fonda Ujedinjenih nacija. Osnivanje UNDP-a je naširoko posmatrano kao proširivanje aktivnosti UN-a daleko van početnih projekata za očuvanje mira i sigurnosti.

Budžet uredi

U 2004. godini ukupni budžet UNDP-a za svoje projekte i operacije je bio 4 milijarde dolara.

Donatori uredi

Najveći pojedinačni donator su Sjedinjene Države, dajući oko 243 miliona u novcu i drugim sredstvima, a zatim ujedinjeno Kraljevstvo, okje doprinosi sa 233 miliona dolara u budžet UNDP-a. Japan, Holandija, Norveška i Švedska daju po 100 miliona svaka. Uzev u celosti, međutim, Evropska Unija je najveći donator do sada, obezbeđujući 921 miliona direktno od zemalja članica i dodatnih 226 miliona preko Evropske Komisije.

Funkcije uredi

Kancelarije i osoblje Programa se nalaze u 166 zemalja, sarađujući sa vladama i lokalnim organizacijama u nalaženju rešenja za globalne i nacionalne ekonomske i druge razvojne izazove.

UNDP povezuje i koordiniše globalne i nacionalne napore za postizanje ciljeva i nacionalnih razvojnih prioriteta pojedinih zemalja. Najveći napori su posvećeni pomaganju zemalja u razvoju rešenja na savremene izazove izazove kao što su:

  • Demokratska vladavina
  • Smanjenje siromaštva
  • Sprečavanje kriza i oporavak
  • energetika i životna sredina
  • HIV/SIDA

Izveštaj o društvenom razvoju uredi

Od 1990. godine, UNDP izdaje godišnje izveštaj o društvenom razvoju, zasnovan na Indeksu društvenog razvoja.

Koordinaciona uloga uredi

UNDP igra značajnu koordinacionu ulogu aktivnosti Un-a na polju razvoja. Ovo uglavnom sprovodi preko svog rukovodstva u Grupi Ujedinjenih nacija za razvoj i preko stalnog koordinacionog sistema.

Razoružanje i kontraverze uredi

Sredinom 2006, kao što je prvo izvestilo Iner Siti Pres, a zatim i D Nju Vižn Arhivirano 2007-02-14 na Wayback Machine-u, UNDP je obustavio svoje programe za razoružanje u Karamodža regionu u Ugandi kao odgovor na kršenje ljudskih prava u paralelnim prisilnim programima za razoružanje koje sprovode Narodne odbrambene snage Ugande.

Grupa Ujedinjenih nacija za razvoj uredi

Grupa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDG) je formirana od strane Generalnog sekretara tokom 1997. godine, kako bi se poboljšala efikasnost programa za razvoj Ujedinjenih nacija na nivou zemalje. UNDG povezuje sve agencije koje se bave ekonomskim razvojem. Grupom predsedava administrator UNDP-a. UNDP takođe čini sekretarijat Grupe.

UNDG razvija pravila i procedure koje omogućavaju agencijama članicama da rade zajedno i analiziraju probleme zemlje, planiraju strategije za podršku, primenjuju programe podrške, prate rezultate i bore za promene. Ove inicijative povećavaju značaj UN-a u pomaganju zemljama da postignu milenijumske ciljeve razvoja, uključujući i smanjenje siromaštva.

Preko 25 agencija Ujedinjenih nacija su članice UNDG. Izvršni komitet sastoji se od četiri „osnivačke agencije“: UNICEF, UNFPA, SPH i UNDP.

Stalni koordinacioni sistem uredi

Stalni koordinacioni sistem koordiniše sve organizacije Ujedinjenih nacija koje se bave aktivnostima za ekonomski razvoj na terenu. Ovaj sistema nastoji da poveže različite agencije UN-a kako bi se poboljšala efektivnost i efikasnost operativnih aktivnosti na nivou zemlje. Stalni koordinatori, koje finansira, imenuje i upravlja UNDP, predvode UN timove u preko 130 zemalja i predstavljaju označene predstavnike Generalnog sekretara za razvojne operacije.

Administrator uredi

UNDP administrator ima diplomatski status Generalnog podsekretara. Administrator se često smatra trećim po važnosti zvaničnikom UN-a (posle Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Ramenika Generalnog sekretara), ovo nikada nije zvanično prihvaćeno.

Pored odgovornosti kao šef UNDP-a, administrator je takođe i predsedavajući Grupe Ujedinjenih nacija za razvoj.

Trenutni administrator uredi

Dana 5. maja, 2005, Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koju čine 192 zemlje, nedvosmisleno je potvrdila imenovanje Kemala Derviša, bivšeg ministra finansija Turske i starijeg zvaničnika Svetske banke, na mesto administratora UNDP. Derviš je započeo svoj četvorogodišnji termin 15. avgusta, 2005.

Pomoćni administrator uredi

Trenutni pomoćni administrator UNDP-a je Ad Melkert, holanđanin imenovan 1. marta 2006. Tokom sastanaka UNDG-a, kojima predsedava administrator, UNDP predstavlja pomoćni administrator.

Predhodni administratori uredi

Bivši administrator, Mark Malok Braun je imenovan za šefa osoblja Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na polovini svog drugog mandata. Na kraju, imenovan je za zamenika Generalnog seretara.

Ambasadori dobre volje uredi

UNDP, zajedno sa ostalim agencijama UN-a, ima dug spisak volontera i podršku značajnih ličnosti kao ambasadora dobre volje ili izaslanika mladosti kako bi se promovisali ciljevi i aktivnosti. Prema sajtu UNDP: „Njihova slava pomaže jačanju hitne i univerzalne poruke za društveni razvoj i međunarodnu saradnju, pomažući ubrzanje postizanja Milenijumskih ciljeva razvoja.“

Globalni ambasadori uredi

Regionalni ambasadori dobre volje uredi

Počasni ambasador društvenog razvoja uredi

Počasni savetnik za sport i razvoj uredi

Izaslanici mladosti uredi

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi