Profondo rosso

(Preusmjereno sa stranice Profondo rosso (film 1975))

Profondo rosso (sh. Duboko crveno) je italijanski horor film snimljen 1975. godine u režiji Darija Argenta, poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja giallo žanra i jedno od najuticajnijih u historiji horor žanra.

Deep Red
RežijaDario Argento
ProducentClaudio Argento
Salvatore Argento
ScenarioDario Argento
Bernardino Zapponi
UlogeMacha Meril
David Hemmings
Daria Nicolodi
Gabriele Lavia
Giuliana Calandra
Glauco Mauri
Clara Calamai
Piero Mazzinghi
MuzikaGoblin
Giorgio Gaslini
FotografijaLuigi Kuveiller
MontažaFranco Fraticelli
StudioRizzoli Film
Seda Spettacoli
Datum(i) premijere
7. 3. 1975 (1975-03-07)
Trajanje126 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski
Bruto prihod3,709,723.000 (Italija)
629.903 $ (SAD)

Protagonist, koga tumači David Hemmings, je muzičar koji u Torinu bude svjedokom okrutnog ubistva svoje susjede, parapsihološkog medija. Radnja prikazuje kako, zajedno sa novinarkom (čiji lik tumači Daria Nicolodi), nastoji razotkriti ubicu, ali i kako se ubistva nastavljaju, a on sam dolazi u opasnost.

Profondo rosso je izazvao pažnju prije svega izuzetno domišljatim scenama ubistava, pri čemu su kao oružje i metode korištene neki naizgled banalni i bezazleni dijelovi kućanstva. Također se isticao i time da su neka od njih prikazana iz perspektive male djece, a što je predstavljalo jedan od dotadašnjih neslužbenih tabua, koga su sineasti, čak i kod "jeftinih" B filmova rijetko kršili. Poseban je trud, pak, uložen u šminku i specijalne efekte kojima se nastojalo što vjernije prikazati ozljede i komadanja ljudskog tijela, a za što je posebne tehnike razvio Carlo Rambaldi, koji će zbog toga postati jedan od svjetski najpoznatijih majstora specijalnih efekata i biti angažiran od strane hollywoodskih studija. Filmu je dosta priodnio i soundtrack koji je izveo progresivni rock bend Goblin, poslije izdan na istoimenom albumu.

Profondo rosso je kasnije prepoznat kao jedan od najvažnijih uzora za američke autore horora, prije svega Johna Carpentera i njegovu Noć vještica, kao i američke slasher filmove 1980-ih.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi