Profesor Moriarty

(Preusmjereno sa stranice Profesor Moriarti)

Profesor James Moriarty je fiktivni lik iz Doyleovog serijala o detektivu Sherlocku Holmesu. "Napoleon zločina" (kako ga Holmes jednom naziva), profesor Moriarty je profesor matematike i kriminalni genij koji se postavio kao Holmesov najteži i najopasniji protivnik. Prvi se put pojavio u priči "The Final Problem", koja ujedno prikazuje njegovu smrt, ali Moriarty se kratko pojavio i u romanu The Valley of Fear, čija je radnja smještena prije navedene priče, ali je sam roman tiskan znatno kasnije. Moriarty je spomenut u još pet priča - "The Adventure of the Empty House" (direktni nastavak priče "The Final Problem"), "The Adventure of the Norwood Builder", "The Adventure of the Missing Three-Quarter", "The Adventure of the Illustrious Client" i "His Last Bow". Moriarty je isprva predstavljen tek kao narativni element pomoću kojeg je Doyle mogao opravdati smrt Sherlocka Holmesa, ali je s vremenom njegov lik dosegao gotovo kultni status unutar serijala, ali i šire, te je u mnogim kasnijim, derivativnim djelima njegova uloga znatno naglašenija.

Profesor James Moriarty
Debi "The Final Problem"
Odlazak "The Final Problem"
Razlog odlaska Poginuo u sukobu s Holmesom
Autor Arthur Conan Doyle
Detalji
Nadimak "Napoleon zločina"
Spol muškarac
Smrt 1891.
Švicarska slapovi Reichenbach, Švicarska
Zanimanje profesor matematike
Državljanstvo Ujedinjeno Kraljevstvo britansko

Moriarty je ugledni sveučilišni profesor matematike te autor slavljene knjige The Dynamics of an Asteroid, koja je prvi put spomenuta u romanu The Valley of Fear. Prikazan kao izrazito samouvjeren i odlučan, ali hladnokrvan i okrutan čovjek, Moriarty pokazuje enormno poštovanje prema Holmesu i njegovom intelektu. Njih dvojica pokazuju neizmjerno zadovoljstvo u svojim međusobnim "igrama", pokušavajući tako nadmudriti jedan drugoga. Moriarty vodi kriminalnu organizaciju koja je prilično brojna i razgranata, što mu omogućava da ostane skriven čak i kada njegovi lakeji bivaju uhvaćeni. Ipak, u priči "The Final Problem", Holmes uspijeva stati na kraj Moriartyjevoj skupini pa čak i samom profesoru, unatoč njegovim prijetnjama kako će Holmes biti uništen, ukoliko ga ne ostavi na miru. Ipak, Moriarty je uspio pobjeći policiji i pratio Holmesa i Watsona u Švicarsku. Tamo se, na slapovima Reichenbach, sukobio s detektivom te je izgledalo da su obojica izgubila život u tom okršaju. Kasnije se ispostavilo da je Holmes preživio, što je dovelo do toga da se morao obračunati s pukovnikom Moranom, jedinim preostalim članom Moriartyjeve kriminalne organizacije.

Ipak, postoji i nekoliko nejasnoća vezanih uz Moriartyja. Mada je glavna inspiracija za lik profesora bio kriminalni genij Adam Worth, mnogi su fanovi i znanstvenici raspravljali oko drugih mogućih inspiracija za lik genijalnog kriminalca. Među izglednim uzorima pojavili su se svestrani američki astronom Simon Newcomb, koji je bio poznat po svom svestranom geniju, njemački matematičar Carl Friedrich Gauss, indijski matemaričar Srinivasa Ramanujan, engleski logičar George Boole te irski političar John O'Connor Power. Sam Doyle, u romanu The Valley of Fear, spominje i Jonathana Wilda, najpoznatijeg britanskog kriminalca XVIII. stoljeća, kao uzora. Druga tema debata bilo je Moriartyjevo porijeklo, odnosno njegova obitelj. Mada je prezime Moriarty irskog porijekla, ne postoje apsolutno nikakve daljnje indicije da bi profesor mogao biti Irac. Mnogo debate izazvalo je i njegovo osobno ime. Naime, Moriarty se isprva pojavio kao "profesor Moriarty", bez osobnog imena, a Watson je spomenuo kako ima brata, pukovnika Jamesa Moriartyja. U priči "The Adventure of the Empty House", Holmes jasno naziva profesora James Moriarty, što bi značilo da se brat i on jednako zovu, dok u romanu The Valley of Fear, Holmes navodi kako je profesor neoženjen te kako ima mlađeg brata koji je šef željeznice u zapadnoj Engleskoj. Ovi kontradiktorni izvještaji o Moriartyjevoj pozadini mogu se lako pripisati Doyleovom nemaru, koji se nerijetko menifestirao u djelima. Posljednju nejasnoću predstavlja Watsonovo poznavanje profesora. Naime, izgledno je kako Watson nikada nije osobno sreo Moriartyja (tek ga je vidio iz daljine u Švicarskoj) te kako, prije priče "The Final Problem", uopće nije čuo za njega. To znači da se u svojim izvještajima morao oslanjati na Holmesove priče. Ipak, u romanu The Valley of Fear, čija je radnja smještena prije one priče "The Final Problem", Watson je upoznat s likom i djelom "poznatog kriminalca-znanstvenika". Ova kotradikcija također se može pripisati Doyleovom nemaru.

Moriarty je gotovo redovito interpretiran na različite načine u svim kasnijim adaptacijama priča o slavnom detektivu. U serijalu The Adventures of Sherlock Holmes, tumačio ga je Eric Porter. Ta je interpretacija Moriartyja bila prilično dosljedna originalnom materijalu, kao i ona Viktora Evgrafova u sovjetskom serijalu Priključenja Šerloka Holmsa i doktora Vatsona. S druge strane, u filmu Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Jared Harris prikazuje Moriartyja kao znatno moćniju osobu koja je u stanju izazvati svjetski rat. Njegova je priča produbljena i proširena, a njegov odnos s Holmesom još razrađeniji. Serija Sherlock prikazuje Jima Moriartyja kao "kriminalca-savjetnika" (antipod Holmesu) koji je praktički opsjednut s Holmesom i uživa "igrati" se s njim. U ovoj ekranizaciji, Moriarty sam sebi oduzima život propucavši se kroz usta. U Sherlocku, tumačio ga je Andrew Scott, koji je nagrađen BAFTA-om za svoju ulogu.