Prison Break (Zakon braće) američka je akcijska/dramska TV-serija nominirana za Zlatni globus i Emmy. Serija prati bijeg iz državnog zatvora Fox River, nastavak bijega na slobodi, te borbu protiv organizacije međunarodnih firmi, tzv. Kompanije. Michael Scofield (Wentworth Miller) pritom pokušava spasiti svog nevinog i na smrt osuđenog brata Lincolna Burrowsa (Dominic Purcell) iz zatvora (u 1. sezoni).

Prison Break
Žanrakcioni
kriminalistički
triler
Formatdramska serija
KreatorPaul Scheuring
NastupajuDominic Purcell
Wentworth Miller
Robin Tunney
Peter Stormare
Amaury Nolasco
Marshall Allman
Wade Williams
Paul Adelstein
Robert Knepper
Rockmond Dunbar
Sarah Wayne Callies
William Fichtner
Chris Vance
Robert Wisdom
Danay García
Jodi Lyn O'Keefe
Michael Rapaport
Kompozitor muzičke temeRamin Djawadi
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
španski
Broj sezona4
Broj epizoda81
Produkcija
Izvršni producent(i)Marty Adelstein
Neal H. Moritz
Dawn Parouse
Brett Ratner
Paul Scheuring
Matt Olmstead
Kevin Hooks
Michael Pavone
FotografijaFernando Argüelles
Jeffrey C. Mygatt
Robert LaBonge
Chris Manley
Robbie Greenberg
Trajanje42 min. po epizodi
Producentska kompanija/eOriginal Television
20th Century Fox Television
Emitiranje
Originalni kanalFox
Audio formatDolby Digital with 5.1 channels
Originalno prikazivanje29. 8. 2005 (2005-08-29) – 15. 5. 2009 (2009-05-15)
Kronologija
Srodne emisijeBreakout Kings

Serija se počela emitirati 29. 8. 2005. na američkoj televiziji FOX. Posljednja epizoda 3. sezone u Americi je emitirana 18. 2. 2008. Iako je interes opadao, FOX je počeo s produkcijom 4. sezone. Prve dvije epizode od ukupno 22 u Americi su emitirane 1. septembra 2008, a posljednja epizoda (Killing Your Number) 15. maja 2009.

Autor ove serije je Paul Scheuring. Producirana je od strane Adelstein-Parouse Productions u asocijaciji s Original Television i 20th Century Fox Television. Producenti serije su Matt Olmstead, Kevin Hooks, Marty Adelstein, Dawn Parouse, Neal Moritz i Brett Ratner.

Uvodnu muziku napisao je Ramin Djawadi koji je bio nominiran za Primetime Emmy nagradu 2006. godine. Nastajanje Prison Breaka počelo je kao ideja (čovjek namjerno dozvoljava da ga uhapse i odvedu u zatvor kako bi pokušao osloboditi svog brata od smrtne kazne i pobjeći s njim iz zatvora) koja je bila predložena Scheuringu i producentici Dawn Parouse zato što su htjeli producirati jednu akcijsku TV-seriju. Iako je Scheuring bio fasciniran idejom, u početku nije pokazivao veliko interesovanje. Bojao se da niko neće htjeti emitirati tu seriju i da će koncept biti teško pretvoriti u seriju. Kasnije je dobio ideju da ubaci urotu kao sporednu radnju, te je napisao zaplet i izmislio likove. 2003. godine predstavio je priču televiziji FOX, koja na početku nije vjerovala da će serija uspjeti. Kasnije se planiralo da se serija pretvori u mini seriju od 10 epizoda i da je producira Steven Spielberg ili Bruce Willis, ali ideja nije nikad ostvarena. Nakon velikih uspjeha serija kao što su Izgubljeni ili 24, FOX je promijenio svoje mišljenje i 2004. počeo s radom na Prison Breaku.

Sezone uredi

Pilot uredi

Lincoln Burrows osuđen je na smrtnu kaznu i trebao bi biti pogubljen za nekoliko mjeseci zbog ubistva za koje je njegov mlađi brat Michael siguran da nije počinio. U nedostatku drugih opcija i sa sve manje vremena koje preostaje njegovom bratu, Michael poduzima drastične mjere (vrši oružanu pljačku banke i dobija kaznu od 5 godina) kako bi završio u zatvoru Fox River, istom zatvoru u kojem se nalazi Lincoln, prethodno smislivši genijalan, ali jako kompliciran plan bijega. Jednom unutar zatvora, Michael – inače prikriveni genije i građevinski inženjer, dobro upoznat s nacrtima zatvora (njegova je firma radila rekonstrukciju zatvora) – počinje korak po korak provoditi taj zamršeni plan za bijeg s Lincolnom.

Sezona 1 uredi

Glavni članak: Prison Break (sezona 1)

Prva sezona sadrži 22 epizode. Počinje ubistvom Terrencea Steadmana, brata Caroline Reynolds, potpredsjednice SAD-a. Za ubistvo je osumnjičen Lincoln "Linc" Burrows. Zbog snažnih dokaza koji mu ne idu u prilog, Lincoln je osuđen na smrtnu kaznu i poslan u zatvor "Fox River", gdje čeka smaknuće. Lincolnov brat, Michael Scofield, uvjeren je u Lincolnovu nevinost i sprema plan bijega. Nakon što se sam "pošalje" u Fox River, vrijeme radi protiv Michaela i on mora preći razne prepreke, te uspostaviti čvrste veze s ostalim osuđenicima koji mu mogu pomoći i zatvorskim osobljem kako bi izvukao svog brata, naročito s dr. Sarom Tancredi (Sarah Wayne Callies), kćerkom guvernera Illinoisa, koja radi kao zatvorski doktor, jer ambulanta predstavlja ključni dio plana. Međutim, između Michaela i Sare neplanski se pojavljuju osjećaji. U svemu ovome Michaelu i Lincolnu pomaže i Veronica Donovan, njihova prijateljica i bivša Lincolnova djevojka, koja istražuje zavjeru zbog koje je Lincoln poslan u zatvor. Osim toga, prati ih i tajna organizacija poznata kao Kompanija.

Sezona 2 uredi

Glavni članak: Prison Break (sezona 2)

Druga sezona također sadrži 22 epizode i odmah se nadovezuje na kraj prve sezone. Radnja se zbiva osam sati nakon bijega iz Fox Rivera, fokusirajući se na pokušaje Michaela, Lincolna, Sucrea, C-Notea i ostalih da ostanu na slobodi, ali i da pronađu 5 miliona dolara, zakopanih na parceli u Utahu, a za koje im je rekao Charles Westmoreland, koji nije uspio pobjeći s njima jer je podlegao rani koju je ranije zadobio u borbi s Bellickom, glavnim čuvarom Fox Rivera. Uvedeni su novi likovi, kao, npr., FBI-agent Alexandera Mahonea, kojem je dat posao da pronađe i ulovi (tačnije, ubije) 8 odbjeglih zatvorenika. Druga tema serije je politička zavjera kojom upravlja Kompanija, koja ne odustaje u svom cilju da eliminira Lincolna Burrowsa i sve ostale koji im se nađu na putu.

Sezona 3 uredi

Glavni članak: Prison Break (sezona 3)

Sezona 3 sadrži znatno manji broj epizoda (13 - razlog je štrajk scenarista u Hollywoodu) i uvodi nas u život likova koji su završili u Panami. Dok je Lincoln trenutno oslobođen od optužbi, Michael je pritvoren u najgorem panamskom zatvoru Soni, optužen za ubistvo. Sona je zatvor gdje vlast unutar zatvora drži glavna banda dok su čuvari samo oko zatvora i paze da neko ne pobjegne. Lincoln ubrzo uspostavlja kontakt sa Gretchen Morgan (operativkom Kompanije koja je zadužena za operacije u Panami), koja u zatočeništvu drži Lincolnovog sina L. J.-a (Marshall Allman) i Saru. Lincoln prenosi informacije Michaelu u zatvor gdje se od njega traži da pobjegne s tajanstvenim Jamesom Whistlerom (Chris Vance). Sezona prati Michaelove i Jamesove pokušaje i planove za bijeg iz zatvora dok Lincoln pokušava održati dobre veze sa Gretchen. Sucre dobija posao grobara u Soni u pokušaju da pomogne Michaelu da pobjegne. Kada Lincoln pokušava pronaći i osloboditi L. J.-a i Saru, stvari se zakompliciraju i na domak ruke oni mu izmaknu. Tada Gretchen šalje Lincolnu kutiju s glavom u njoj kao upozorenje (Lincoln je mislio da je to Sarina glava). Na kraju sezone par bježi iz zatvora zajedno s Mahoneom i "McGradyjem" dok iza sebe ostavljaju Bellicka, T-Baga i Sucrea (koji spletom okolnosti zaglavi u zatvoru). L. J. i Sofia (Whistlerova djevojka) kasnije bivaju zamijenjeni za Whistlera dok se Michael sprema osvetiti Gretchen i Kompaniji za Sarinu smrt.

Sezona 4 uredi

Glavni članak: Prison Break (sezona 4)

U sezoni 4 opet imamo 24 epizode, a ovaj put pratimo tim koji je organizirao Don Self, agent Agencije za domovinsku sigurnost. Zadatak tima jeste da dođu u posjed nečega što se zove Scylla. Iako tim ispočetka vjeruje da je Scylla Kompanijin tajni "rokovnik", kasnije će se ispostaviti da ona sadrži informacije o obnovljivoj ćeliji za proizvodnju energije, što bi onome ko je posjeduje donijelo ogromnu moć u svjetskim razmjerima. U prvoj polovini sezone tim nastoji pribaviti 6 kartica potrebnih za pristup Scylli i provaljuje u sjedište Kompanije kako bi je ukrali. Također, otkriva se da je Sara živa, a krajem sezone da je i trudna, Bellick gine, žrtvovavši se za tim, a za Selfa se ispostavlja da je dvostruki agent koji Scyllu zadrži za sebe i namjerava je prodati onome ko najviše ponudi. Iako nerado, Lincoln se priključuje Kompaniji kako bi vratio Scyllu, za što će u zamjenu Kompanija operisati Michaela, kome je otkriven hipotalamusni hamartom (vrsta urođenog tumora na mozgu - Michael je često imao krvarenje iz nosa tokom posljednje sezone), koji je naslijedio od majke. Michael poslije saznaje da je njegova majka Christina još živa (cijelu seriju smatrana je mrtvom). Za nju se otkrije da je radila za Kompaniju, a zatim i da se domogla Scylle i da je, također, planira prodati najboljem ponuđaču. Serija se završava u Miamiju tako što Michael i tim uspijevaju vratiti Scyllu, budu oslobođeni svih optužbi, osim T-Baga, koji je vraćen u Fox River, General (vođa Kompanije) je uhapšen i čeka smaknuće, Kompanija uništena, a Christinu ubija Sara, spasivši tako život Michaelu. U pretposljednjoj sceni, kad je sve već gotovo, Michael i Sara šetaju plažom, kad se iz Michaelovog nosa opet pojavi krv, što je bio znak da se tumor vratio i da Michael neće još dugo izdržati. Shvativši to, zagrle se suznih očiju, nakon čega počinje posljednja scena, koja se odvija 4 godine kasnije. Scena prikazuje Saru (koja ima čudan ožiljak na desnom ramenu) i njenog sinčića (Michaela mlađeg), te Lincolna, Sucrea i Mahonea na jednoj manjoj poljani. Promjenom kadra ispostavi se da je to ustvari groblje. Sinčić priđe jednom grobu i položi cvijeće na nj, a Lincoln origami pticu, koja je bila simbol njegove i Michaelove bratske veze. Ponovnom promjenom kadra vidimo da je taj grob Michaelov. Svi mu odaju poštovanje i zatim napuste groblje.

Prison Break: The Final Break uredi

Da bi se objasnilo šta se zapravo desilo nakon završetka serije, tj. između ovih posljednjih dviju scena, snimljen je film Prison Break: The Final Break, koji nije odmah prikazan na TV-u u SAD-u, već je direktno izdan na DVD-u. U kratkim crtama: na vjenčanju Michaela i Sare Sara biva uhapšena zbog ubistva Christine Scofield (ubistvo je snimila kamera) i zatvorena u ženski zatvor u Miamiju, gdje se nalazi i Gretchen. U susjednom muškom zatvoru nalaze se T-Bag (privremeno) i General, koji želi Saru vidjeti mrtvu, nudeći 100.000 dolara onom ko je ubije. Saznavši za to, Michael uviđa da nema drugog rješenja osim da Saru izvuče iz zatvora, pa s Lincolnom, Sucreom i Mahoneom smišlja novi plan za bijeg iz zatvora. Plan na kraju uspijeva, ali Michael tom prilikom gine, žrtvujući se za Saru i nerođenog sina. U snimljenoj poruci koju je ostavio Lincolnu i Sari rekao je da je svjesno tako odabrao budući da mu ionako nije bilo ostalo mnogo vremena zbog tumora, te da ne žali zbog toga jer su konačno svi slobodni.

Uloge i likovi uredi

Glumačka postava u četvrtoj sezoni uredi

Glumci koji su napustili seriju uredi

Vanjski linkovi uredi