The Proposal (film)

(Preusmjereno sa stranice Prisila na brak)

Veridba (engl. The Proposal) je američka romantična komedija iz 2009. godine sa Sandrom Bulok i Rajanom Rejnoldsom u glavnim ulogama. Film je režirala En Flečer, a scenario je napisao Pit Kijareli.

Veridba
Žanrkomedija
RežijaEn Flečer
ScenarioPi Kijareli
UlogeSandra Bulok
Rajan Rejnolds
Premijera2009
JezikEngleski
Trajanje107 min.
DržavaSAD
Kompanija
Budžet$40 miliona
Zarada$317,3 miliona

Dve nedelje posle premijernog prikazivanja, prodato je 3.314.840 DVD diskova, a ukupna zarada filma se procenjuje na oko 317 miliona dolara, što ovaj film čini komercijalno najuspešnijim u karijeri Sandre Bulok. Za njega je treći put nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Zaplet uredi

Margaret Tejt (Sandra Bulok) je glavni urednik poznate izdavačke kuće iz Njujorka. Kao šef je hladna, suzdržana, stroga, zbog čega je kolege ne vole. Nakon što joj javljaju da joj viza ističe, i da će uskoro biti deportovana u Kanadu, Margaret traži od svog asistenta Endrua Pakstona (Rajan Rejnolds) da se venča sa njom. Endru je u početku odlučan u svojoj nameri da je ne posluša, ali pošto ga šefica ucenjuje da neće objaviti njegovu knjigu, na kojoj je radio tri godine, pristaje da se ženi. Ta veridba na brzu ruku postaje sumnjiva inspektoru Gilbertsonu (Denis O‘Hare), i on pokreće čitav proces, kojim će se utvrditi da li je ta veza zaista prava ili je prevara. Inspektor ih upozorava da će odgovarati na pitanja jedno o drugom odvojeno, i da će njihove porodice učestvovati u tome, kao i da će u slučaju da se odgovori ne podudare, Margaret biti deportovana, a Endru uhapšen zbog saučesništva. Endru pristaje, ali pod uslovom da posle venčanja bude unapređen u urednika, kao i da njegova knjiga bude objavljena u tiražu od 20.000 primeraka. Očajna Margaret pristaje.

Pošto Endruova baka (Beti Vajt) slavi 90. rođendan, mladi par koristi to kako bi se međusobno bolje upoznali, i putuju u Endruov rodni grad, Sitku na Aljasci. Ubrzo nakon dolaska u Sitku, Margaret primeđuje da skoro svaka radnja nosi naziv Pakston, i zaključuje da je njen asistent jedan od najbogatijih i najpoželjnijih neženja na Aljasci. Porodica Pakston je organizovala zabavu u čast Endruove veridbe, na koju su pozvane komšije i rodbina. Margaret je veoma prijatno dočekana od strane svih, pa i od Endruove bivše devojke Gertrude, izuzev od svekra. Naime, Endruov otac je šokiran iznenadnom odlukom svog sina da se ženi svojom šeficom. Posle zabave, Endruova majka, vodi buduće mladence u njihovu sobu.

Sutradan je za Margaret počeo novi život. Ona upoznaje grad, odlazi u lokalni bar, učestvuje u baka-Eninom obredu zahvaljivanja prirodi, upada u bezbroj problema i avantura, koje će je zbližiti sa Endruom i razviti između njih pravu, iskrenu ljubav. Ali tek kad joj dan pred venčanje baka-Eni da ogrlicu koju je nekoliko generacija žena iz njihove porodice nosilo na venčanjima, Margaret shvata koliko je Enduovoj porodici sve to važno, a kako se ona samo poigrala njihovim osećanjima. Za vreme ceremonije venčanja Margaret priznaje šta su ona i Endru uradili, moli porodicu Pakston za oproštaj i odlazi u Njujork da pakuje stvari. Gertrude hrabri Endrua da ode za njom i ne dozvoli da bude deportovana. Istog dana Endru stiže u kancelariju, gde zatiče Margaret i pred svim svojim kolegama, traži njenu ruku.