Natural History Museum

(Preusmjereno sa stranice Prirodoslovni muzej u Londonu)


Natural History Museum je jedan od tri velika muzeja u londonskom muzejskom kvartu Albertopolisu, ostala dva su Science i Victoria and Albert.[1]

Natural History Museum
Osnovan 1881[1]
Lokacija Exhibition Road, South Kensington, Kensington and Chelsea, Engleska, London


Metrostanica South Kensington
WWW www.nhm.ac.uk

Karakteristike uredi

Muzej leži na Exhibition Roadu u Okrugu Kensington and Chelsea, u kvartu South Kensington. Glavni ulaz u muzej je sa Cromwell Roada. Muzej je javni, a financira ga država odnosno Ministarstvo za kulturu, medije i sport.

Muzej čuva kolekciju od oko 70 milijuna predmeta[1], u pet glavnih kolekcija: botanika, entomologíja, mineralogija, paleontologija i zoologija. Muzej je svjetski referencijalni centar za istraživanje, specijaliziran za taksonomiju, identifikaciju i očuvanje.

 
Zgrada muzeja

Natural History je vrlo stara institucija, tako da mnoge njegove velike kolekcije imaju, pored naučne i veliku historijsku vrijednost poput kolekcije Charlesa Darwina.

Muzej je posebno poznat po svojim izlošcima kostura dinosaurusa i dekorativne arhitekture samog muzejskog zdanja, tako da ga ponekad zovu Katedralom prirode.

Muzej je nastao iz kolekcija britanskog muzeja u novu zgradu historicističku zgradu koju je projektirao arhitekt Alfred Waterhouse uselio se 1881.[1] Tek od 1963. djeluje kao potpuno autonomna ustanova, a od 1986 mu je priključen Geološki muzej.[1] Darwinov centar je novija depadansa muzeja, projektirana kao moderan objekat za skladištenje vrijednih kolekcija.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Natural History Museum (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 16. 1. 2017. 

Vanjske veze uredi