Akihito Komatsu

(Preusmjereno sa stranice Princ Akihito Komatsu)

Princa Akihito Komatsu (小松宮彰仁親王 Komatsu-no-miya Akihito shinnō?, Kjoto, 11. veljače 1846.Tokijo, 18. veljače 1903.), japanski političar i vojskovođa, pripadnik ogranka Fushimi-no-miya, jednog od četiri shinnōke ogranaka carske obitelji koji je bio u nasljednom redu za japanski tron u slučaju izumiranja glavne loze. Cijelu karijeru proveo je kao zapovjednik u Carskoj japanskoj vojsci.

Akihito Komatsu
小松宮彰仁親王
Biografske informacije
Rođenje 11. veljače 1846.
Japan Kjoto, Japan
(tada Šogunat Tokugawa)
Smrt 18. veljače 1903.
Japan Tokijo, Japan
Državljanstvo Japan japansko
Supruga Joriko Ariko
Karijera
Služba 1867 - 1895
Čin feldmaršal, vrhovni zapovjednik
Ratovi Boshin rat
Pobuna u Satsumi
Prvi sino-japanski rat
Vojska Carska japanska vojska
Nagrade Red zlatnog zmaja, 2. klase
Red izlazećeg sunca, 1. klase
Red hrizanteme

Biografija uredi

 
Konjanički kip princa Akihita u tokijskom parku Ueno.

Princ Akihito rođen je kao princ Yoshiaki, sedmi sin princa Fushimija. Godine 1858., car Ninkō ga je usvojio kao svog potencijalnog prijestolonasljednika. Kako je u vrijeme njegove mladosti Japan još uvijek bio pod šogunatom, princ Akihito je poslan među budističke redovnike, ali se vratio već 1867., kada je započela Restauracija Meijija. Princ Akihito je, tokom Boshin rata, vodio carske trupe kod Osake, Jamata, Shikokua i Aizua. U tom je period izabran kao potencijalni suprug krunske princeze Kaʻiulani, prijestolonasljednice Kraljevstva Hawaiʻi, kako bi se ojačale veze među dvama zemljama, ali ti planovi nikada nisu realizirani. Dana 6. studenog 1869., princ Akihito se oženio za Joriko Ariko, a u tom periodu mu car Meiji dodjeljuje titulu Komatsu-no-miya.

U razdoblju od 1870. do 1872., princ je boravio u Engleskoj, gdje je studirao vojnu taktiku. Svojevremeno se smatrao izvanrednim vojnim taktičarem, a tokom Meiji perioda je u nekoliko navrata gušio pobune lokalnih samuraja, što mu je donijelo brojna odlikovanja i uspon u vojnoj hijerarhiji.

Godine 1882., službeno je promijenio ime svoje obitelji u Komatsu-no-miya, a svoje osobno ime u Akihito te je tako postao princ Komatsu-no-miya Akihito.

Godine 1890. postao je general i zapovjednik carske straže, a ubrzo je imenovan zapovjednikom u Prvom sino-japanskom ratu i postao član Vrhovnog vojnog savjeta. Nakon smrti svog ujaka, princa Taruhita, 1895. godine, princ Akihito je postao vrhovni zapovjednik generalštaba te je dobio počasnu titulu feldmaršala.

Osim kao vojni službenik, princ Akihito je služio i kao diplomat u vladi cara Meijija. Po naredbi Cara, princ Akihito je, između ostalog posjetio Englesku, Francusku, Njemačku i Rusko Carstvo. Godine 1887. poslan je u Konstantinopol, kako bi uspostavio odnose između Japana i Osmanskog Carstva, gdje ga je primio sultan Abdul Hamid II. Godine 1901., zajedno sa princezom Joriko ponovo posjećuje Ujedinjeno Kraljevstvo kao službeni delegat na krunidbi Edwarda VII.

Umro je 18. veljače 1903., ne ostavivši za sobom nasljednike. To je dovelo do toga da titula Komatsu-no-miya prijeđe na njegovog mlađeg brata, princa Jorihita Higashifushimija. Obitelj je kasnije stekla titulu markiza.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi