Prime Cut (sh. Prvi rez ili Prvoklasno meso), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Lav među gangsterima, je američki gangsterski film snimljen 1972. godine u režiji Michaela Ritchieja. Protagonist, koga tumači Lee Marvin, je "izvršilac" koga je irska mafija iz Chicaga poslala u Kansas City kako bi od tamošnjeg poslovnog čovjeka i lokalnog moćnika (čiji lik tumači Gene Hackman) "prijateljski uvjerila" da im se počne plaćati zaštitu. Radnja prikazuje kako on otkriva da tamošnja klaonica služi kao paravan za kriminalne djelatnosti, koje uključuju prodaju maloljetnica kao seksualnog roblja na stočnim sajmovima.

Prime Cut
filmski poster koji je izradio Tom Jung
RežijaMichael Ritchie
ProducentJoe Wizan
ScenarioRobert Dillon
UlogeLee Marvin
Gene Hackman
Sissy Spacek
MuzikaLalo Schifrin
FotografijaGene Polito
MontažaCarl Pingitore
StudioCinema Center Films
DistribucijaNational General Pictures
Datum(i) premijere
28. 6. 1972 (1972-06-28)
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Usprkos impresivne glumačke postave, gdje se veteranima na vrhuncu karijere kao što su Marvin i Hackman priključila i mlada Sissy Spacek u svojoj prvoj mainstream ulozi, relativno uglednog režisera i autora muzike, Prime Cut je sa vremenom postao jedan od opskurnijih naslova svog doba. To se ponekad tumači time da je, koristeći kolaps dotadašnjih cenzorskih standarda imao za kasnije doba prilično eksplicitan sadržaj, bilo da je riječ o nasilju (a što uključuje scene u kojima se od ubijenih žrtava prave kobasice), bilo o golotinji (što uključuje i Spacek). Zbog toga se Prime Cut često znalo kritizirati kao eksploatacijski film, iako je Ritchie u njemu napravio nekoliko impresivnih akcijskih scena, prije svega onih u kojima se odaje počast Hitchcockovom klasičnom trileru Sjever-Sjeverozapad. Historičarima je film zanimljiv i zbog toga što u njemu protagonist koristi automat Smith & Wesson M76, model koji zbog svoje rijetkosti uživa izuzetnu vrijednost među kolekcionarima vatrenog oružja. Dvije decenije kasnije je David Webb Peoples, scenarist Oscarom nagrađenog vesterna Unforgiven, scenu završnog obračuna, gdje glavnog negativca također tumači Hackman, napisao velikim dijelom po uzoru na sličnu scenu u Prime Cut.

Kada je početkom 1980-ih Prime Cut tadašnja Radiotelevizija Sarajevo bila prikazala na programu JRT-a, dio tadašnjih gledalaca je izrazio svoje nezadovoljstvo smatrajući eksplicitno nasilje "previše uznemirujućim" i neprimjerenim za javno prikazivanje.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi