Priča o proračunu troškova

Priča o proračunu troškova (ili priča o proceni snaga) je zajednički naziv za dve povezane Isusove parabole (priča o zidanju kule i o priča o zabrinutom kralju) koja slede jedna drugu u Jevanđelju po Luki (14:28–32).

Nedovršena zgrada ambiciozno započete Sijenske katedrale, čiji su radovi napušteni 1348.

Priče uredi

Jevanđelje po Luki donosi dve povezane Isusove priče:

Priča o zidanju kule uredi

Jer ko od vas, kad hoće da zida kulu, neće prvo sesti i proračunati trošak - da li ima da dovrši? Da ne bi, kad postavi temelj a ne može da dovrši, svi koji gledaju počeli da mu se rugaju govoreći: ovaj čovek je počeo da zida, ali nije mogao da dovrši.

– Jevanđelje po Luki, 14:28-30

Priča o zabrinutom kralju uredi

Ili koji kralj, kad krene da zarati na drugog kralja, neće li prvo sesti i posavetovati se - da li može sa deset hiljada da iziđe u susret onome što ide na njega sa dvadeset hiljada? Ako ne može, poslaće poslanike dok je onaj još daleko, i moliće primirje.

– Jevanđelje po Luki, 14:31-32

Tumačenja uredi

Kod Luke u nastavku ove dve priče sledi Isusov zaključak: „Tako, dakle, svaki od vas - koji se ne odrekne sveg svog imanja - ne može da bude moj učenik.“[1]

Ove dve alegorijske priče govore o procenjivanju vlastitih snaga pre upuštanja u neki poduhvat, da bi on mogao biti uspešno izveden.[2] Po svojoj tematici su slične nekanonskoj priči o ubici moćnika.[2] Džoel Grin smatra da Isus ovim pričama poručuje svojim učenicima kako je potrebna "potpuna odanost spasonosnom Božjem cilju"[3], što podrazumeva stavljanje porodice i imanja na drugo mesto.[4]

Upotreba uredi

Srpski patrijarh Pavle je nakon NATO bombardovanja SRJ upotrebio ovu priču navodno kao primer da Slobodan Milošević nije trebalo da pruža uzaludan otpor:

Morao je da dobro razmotri, kao onaj car sa deset hiljada vojnika koga će napasti dvadeset hiljada vojnika, da li će se moći izaći na kraj sa 17 najmoćnijih zemalja u svetu bez ijednog saveznika i učiniti pre ovako strašnog bombardovanja ono što je morao učiniti posle bombardovanja.[5]

Izvori uredi

  1. Jevanđelje po Luki, 14:33
  2. 2,0 2,1 Robert Walter Funk and Roy W. Hoover, The Five Gospels: What Did Jesus Really Say? the Search for the Authentic Words of Jesus, HarperCollins, 1997, pp. 524-5.
  3. Joel B. Green, The Gospel of Luke, Eerdmans, 1997, ISBN 0-8028-2315-7, pp. 566-567.
  4. Charles McCollough, The Art Of Parables: Reinterpreting the Teaching Stories of Jesus in Word and Scripture, Wood Lake Publishing, 2008, ISBN 1-55145-563-3, pp. 94-95.
  5. Milorad Tomanić, Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj

Vidi još uredi