Preston Sturges

Preston Sturges (rođen kao Edmund Preston Biden; 29. august 1898 – 6. august 1959) bio je američki dramski pisac, scenarist i filmski režiser, koji zahvaljujući nizu antologijskih screwball komedija 1940-ih uživa status jednog od najvećih komediografa klasičnog Hollywooda. Sturges je također poznat kao jedan od prvih američkih režisera koji je karijeru započeo kao scenarist, odnosno kao dobitnik prvog Oscara za najbolji originalni scenario.

Preston Sturges
Biografske informacije
RođenjeEdmund Preston Biden
(1898-08-29)29. 8. 1898.
Chicago, Illinois, SAD
Smrt6. 8. 1959. (dob: 60)
New York, New York, SAD
SupružnikEstelle de Wolf Mudge (1923–1928; razvod)
Eleanor Close Hutton (1930–1932; poništenje)
Louise Sargent Tevis (1938–1947, razvod)
Anne Margaret "Sandy" Nagle (1951–1959; njegova smrt)
Profesionalne informacije
Zanimanjedramski pisac, scenarist, filmski režiser
Opus
Djelatni period1928–1956
Znamenita djela
Inspiracija

Sturges se rodio kao sin trgovačkog putnika Edmunda C. Bidena i glumice Mary Estelle Dempsey. Majka mu se 1902. preudala za bogatog burzovnog mešetara Solomona Sturgesa, koji će tokom kasnijih godina financirati njegovu karijeru. Prije nego što se počeo baviti show-businessom, neko vrijeme je radio u kompanijama u očevom vlasništvu. Godine 1928. se okušao na Broadwayu kao glumac, a iste godine napisao svoj prvi komad - komediju The Guinea Pig. Premijerno izvedena u Massachusettsu, postigla je uspjeh i omogućila da sljedeće godine postigne još veći uspjeh na Broadwayu sa komadom Strictly Dishonorable. Ona mu je donijela veliki novac, ali i pažnju Hollywooda, odnosno studija Paramount Pictures koji ga je angažirao kao scenarista pod ugovorom.

Sturges je tokom 1930-ih radio za Paramount, kao i niz velikih hollywoodskih studija. Za film The Power and the Glory je od Paramounta dobio 17.500 US$ i udio u profitu, što ga je učinilo najbolje plaćenim scenaristom u Hollywoodu. Iako mu je takav status donio bogatstvo i materijalnu sigurnost, Sturges nije bio zadovoljan načinom na koji su hollywoodski studiji tretirali njegov materijal, često otkupljujući tekstove bez ikakve namjere da ih ekraniziraju. Zato je 1940. Paramountu predložio da mu umjesto scenarističkog honorara za film The Great McGinty dozvole da režira film. Paramount je pristao, i film je doživio veliki uspjeh.

Tokom sljedećih nekoliko godina Sturges je u furioznom tempu snimio nekoliko izuzetno uspješnih filmskih komedija, od kojih je najpoznatiji Sullivan's Travels. Njegova sklonost da za filmove angažira glumce iz svoje "neslužbene trupe" su ga, međutim, brzo doveli u sukob sa Paramountom. Zato je odlučio postati nezavisni producent, udruživši se sa svojim prijateljem Howardom Hughesom. Film The Sin of Harold Diddlebock iz 1947. godine, koji je trebao označiti veliki povratak nekadašnjeg nijemog komičara Harolda Lloyda se pretvorio u skupi fijasko. Nakon još jednog neuspješnog (iako kasnije hvaljenog) filma Unfaithfully Yours, Sturgesova karijera u Hollywoodu je bila de facto završena. Posljednje godine života su mu obilježili problemi s porezom, alkoholizam te neuspjeli pokušaji da snima filmove u Evropi. Umro je od srčanog udara pišući autobiografiju.

Djelomična filmografija uredi

Izvori uredi

Notes

  1. Complete filmographies: IMDB,TCM[mrtav link], AllMovie, PrestonSturges.com

Napomene

  • Curtis, James (1982). Between Flops: A Biography of Preston Sturges. Harcort Brace Jovanovich. 
  • Dobi, Stephen J. (1971). Preston Sturges: American Phenomenon. Pennsylvania State University. 

Vanjske veze uredi

Filmovi: