Presidio Modelo

Presidio Modelo je bio panoptikonski zatvor koji se nalazi na otoku Isla de la Juventud na Kubi. Zatvor se nalazio u predgrađu Chacóna, nedaleko od Nueve Gerone, središta općine Isla de la Juventud. Zatvor je izgrađen u periodu od 1926. do 1928. godine pod predsjednikom-diktatorom Gerardom Machadom. Zatvor se sastojao od pet kružnih zgrada unutar kojih su ćelije bile poredane oko centralnog nadzornog tornja, a cilj zatvora bilo je držanje oko 2,500 zatvorenika u humanim uvjetima.

Pogled na Presidio Modelo izvana (kompleks kružnih zgrada) i iznutra (ćelije i nadzorni toranj) u prosincu 2005. godine.

Za vrijeme Batistine diktature, većina preživjelih vođa napada na kasarne Moncada završila je u ovom zatvoru, a među njima i Fidel Castro i njegov brat Raúl. Nakon Castrove revolucije 1959., Presidio Modelo je bio mjesto za zatvaranje političkih disidenata, kontrarevolucionara, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka te svih ostalih koji su smatrani neprijateljima države. Međutim, do 1961. godine, Presidio Modelo je bio prenapučen (između šest i osam tisuća političkih zatvorenika), što je dovelo do brojnih štrajkova glađu. Prominentni kubanski zatvorenici, poput Armanda Valladaresa, Roberta Martína Péreza i Pedra Luisa Boitela, bili su u ovom zatvoru u jednom trenutku njegova postojanja.

Godine 1967., kubanske vlasti su trajno zatvorile zatvor, koji se danas koristi kao muzej i ima status nacionalnog spomenika.