Prepuštovec (Zagreb)

Prepuštovec je selo u okolici Zagreba, nadomak Sesveta i Kašine. Administrativno pripada Gradu Zagrebu.

Prepuštovec
Prepuštovec na mapi Hrvatske
Prepuštovec
Prepuštovec
Prepuštovec na karti Hrvatske
Općina/Grad Grad Zagreb
Površina 2,17 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.9 N
 - z. d. 16.133 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 346
 - Gustoća 159,44 st./km²
 - Broj domaćinstava 105
Pošta 10362 Kašina
Pozivni broj +385 01
Autooznaka ZG

Povijest uredi

Podno južnih obronaka istočne Medvednice, tik do Kašine smjestilo se selo Prepuštovec, mnogima poznato kao omiljeno zagrebačko izletište u kojemu se nekada nalazio veliki podrum, koji je nekad bio u vlasništvu prve vinarske zadruge prigorskih vinogradara. U tom podrumu nalazile su se velike izrezbarene bačve pune domaćeg, prigorskog vina zvano kraljevina ili imbrina, za koju ovdašnji ljudi tvrde da je "dobroćudna kao i svi Imbre i Imbreki". Prepuštovec je dobio ime po zagrebačkom prepoštu (kanoničkom starješini) Ćirijaku koji svoje rodoslovlje vuče iz tadašnje najodličnije i najbogatije obitelji Kuča i koji je bio zemljišni posjednik u kašinskom kraju. Godine 1217. u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. ne samo da se opisuju međe posjeda Kašine s Blagušom ("Cassina cum Blagussa") nego se spominju i vinogradari prepošta Ćirjaka ("inde descendit et ibi transitur et per transitum ad Ciriaci prepositus et per viam ascendit ad montem") koji se nalazili između Kašine i Blaguše. Bit će da je već tada postajalo selo koje je ime dobilo po prepoštu Ćirijaku, tj. Prepuštovec. R. Gajer navodi kako nije isključeno "da su kaptolski prepošti i poslije Ćirijaka uživali prihode tog sela". Dakle, Prepuštovec je, uz Kašinu, Blagušu, Planinu, Vugrovec i Dobrodol, staro srednjovjekovno naselje ovog dijela Prigorja.

Godine 1850. Prepuštovec ima 15 kuća. Podaci iz 1866. su potpuniji i navode da je Prepuštovec selo u zagrebačkoj županiji, da pripada rimokatoličkoj župi Kašina Donja, kotru Sv. Ivan i sudičiji Vurnovec, te pošti Popovec. Tada Prepuštovec ima 15 kuća i 225 stanovnika.

Stanovništvo uredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 346 stanovnika[1] te 105 obiteljskih kućanstava.[2]


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Prema popisu stanovništa iz 1991. godine u mjestu je živjelo 319 stanovnika.

Mjesto je dobro prometno povezano sa Sesvetama i Zagrebom, a djeca pohađaju osnovnu školu u Kašini dok srednju školu pohađaju u Gradu Zagrebu.

Prepuštovec prema popisu iz 2001. ima 346 stanovnika sa 105 domaćinstava. Neke od ulica U Prepuštovcu: Glavna, Odvojak Kezerići I., Odvojak Kezerići II., Poljska ulica, Prepuštovec, Novoseli, Pukšeci, Škanići, Švajgoviči i Ulica mladih.

Kultura uredi

Izvori uredi