Prenaseljenost

Grafikon koji prikazuje porast ljudske populacije od 10000. pne. do 2000. n.e.
Karta svijeta koja prikazuje zemlje po gustini stanovništva. (V. Popis zemalja prema gustini stanovništva.)
Područja s visokom razinom gustine stanovništva 1994.
Stopa rasta ljudskog stanovništva u postocima, s varijablama rođenja, smrti, doseljavanja i iseljavanja – 2011

Prenaseljenost ili prenapučenost u najširem smislu označava općenito neželjene prilike gdje broj određenih organizama premašuje sposobnost određenog habitata da im podrži život. U svom užem smislu se pod time često podrazumijeva odnos između ljudske populacije i njene životne okoline; pri tome se može pod "okolinom" može podrazumijevati i cijela Zemlja, ali i manje geografske cjeline, kao što su zemlje, regije, gradovi i naselja. Do prenaseljenosti može doći zbog povećanja stope rađanja, smanjenja stope smrtnosti, povećanja doseljavanja, neodrživog bioma te trošenja resursa. Do prenoseljenosti može doći čak i u inače rijetko naseljenim područjima ako ona imaju ograničenu ili nikakvu sposobnost održavanja života (npr. pustinja).

Većina historičara i demografa smatra kako je stanovništvo svijeta u stalnom porastu od završetka epidemije Crne smrti oko 1400. godine, iako je najznačajniji i najprimjetniji porast zabilježen u posljednjih 50 godina, uglavnom zahvaljujući napretku medicine kao i produktivnosti poljoprivrede. Od 1980-ih se stopa rasta stanovništva počela općenito smanjivati, iako u tome postoje značajne regionalne razlike, pri čemu je visoke stope zadržala sub-saharska Afrika. Prema Birou za popis stanovništva na svijetu danas ima oko 7,06 milijardi [1], a prema agencijama UN oko 7 milijardi stanovnika. [2] Većina današnjih procjena drži da Zemlja kao planeta ima kapacitet za između 4 i 16 milijardi stanovnika, pa je, prema nekim kriterijama, već sada prenaseljena.

Uz prenaseljenost se u današnje vrijeme često povezuju problemi vezani uz zagađenje i njene dugoročne posljedice kao što su globalno zatopljenje, ali i povećana potražnja za resursima kao što su hrana i pitka voda, iscrpljivanje izvora fosilnih goriva te nedostatkom tih resursa izazvano siromaštvo i pad životnog standarda. U nastojanju da spriječe negativne posljedice prenaseljenosti, neke od zemalja su uvodile, ponekad i drastične mjere, od kojih se najviše ističe NR Kina sa svojom politikom jednog djeteta.

V. takođerUredi

IzvoriUredi

  1. "U.S. Census Bureau – World POPClock Projection". http://www.census.gov/population/popclockworld.html. Pristupljeno 27. X 2011. 
  2. "Population seven billion: UN sets out challenges". BBC. 2011-10-26. Pristupljeno 27. X 2011.  Check date values in: |accessdate= (help)