Prefektura Retimno

Prefektura Retimno (gr: Νομός Ρεθύμνου - Nomos Rethymno) je oblast u središnjem delu ostrva Krit, koje se većim delom preklapa sa Krit na jugu Grčke. Središte Prefekture Retimno je istoimeni grad Retimno.

Prefektura Retimno
Νομός Ρεθύμνου
Položaj Prefekture Retimno u Grčkoj
 
Periferija Retimno
Sedište Retimno
Stanovništvo 86.532 (2005.)
na 40. mestu
Površina 1.496 km² na 44. mestu
Gustina naseljenosti 57,8/km²
Broj provincija 4
Broj opština 11
Broj naselja
Poštanski fah 74x xx
Oblasna oznaka 283x0
Auto oznaka ΡΕ
ISO 3166-2 šifra GR-93
Veb stranica
Prefektura Retimno izdeljena na opštine

Geografske odlike uredi

Prefektura Retimno je sa juga i severa okružena morem, dok se sa istoka graniči se sa prefekturom Iraklion, a sa zapada prefekturom Kanija. Severni deo prefekture je pitomiji i pogodniji za poljoprivredu, dok su središnji i južni deo prefekture izrazito brdoviti i nepovoljniji za život.

U području prefekture Iraklion dominira izrazita sredozemna klima.

Stanovništvo uredi

Najveći deo stanovništva su etnički Grci, a poslednjih decenija javljaju se i nekadašnji turisti kao novi stanovnici. Prefektura Retimno spada u prefekture sa primetnim rastom stanovništva zahvaljujući naglom razvoju turizma i pomorstva poslednjih decenija. Najveći deo stanovništva živi u gradu Retimno i neposrednoj okolini (oko polovine stanovništva prefekture).

Istorija uredi

U okviru područja prefeture Retimno nalazi se niz praistorijskih i antičkih arheoloških lokaliteta, od kojih su najznačajniji oni iz vremena Minojske civilizacije.

Vidi još uredi