Prefektura Preveza

Prefektura Preveza (gr: Νομός Πρεβεζα - Nomos Preveza ) je oblast na jugozapadu periferije Epir i istoimene pokrajine Epir u severozapadnoj Grčkoj. Upravno središte ove prefekture je istoimeni grad Preveza.

Prefektura Preveza
Νομός Πρεβεζα
Položaj Prefekture Preveza u Grčkoj
 
Periferija Epir
Sedište Preveza
Stanovništvo 59.600 (2005.)
na 43. mestu
Površina 1.036 km² na 46. mestu
Gustina naseljenosti 57,5/km²
Broj provincija
Broj opština 8
Broj naselja 1
Poštanski fah 48x xx
Oblasna oznaka 268x0
Auto oznaka ΡΖ
ISO 3166-2 šifra GR-34
Veb stranica www.preveza.gr


Prirodne odlike uredi

 
Snimak južnog dela oblasti sa gradom Prevezom

Prefektura Preveza je primorska prefektura, koja na zapadu i jugu izlazi dugom obalom na Jonsko more. Sa severa se ova pefetura graniči sa prefekturom Tesprotija, sa severoistoka sa prefekturom Janjina, a sa istoka prefekturom Arta. Prefektura Etolija-Akarnija nalazi se na svega 1 km od najjužnije tačke prefekture Preveza. Najseverniji deo prefekture sa gradom Parga je u upravnom smislu enklava, jer je okružena sa kopnene strane prefekturom Tesprotija.

Najveći deo prefekture Preveza je primorski, dok je unutrašnjost brežuljkasta, suva i krševita. Na krajnjem severoistoku prefekture nalazi se planina Herovuni. Južni deo prefekture je u vidu poluostrva, koje odvaja Zaliv Arta od Jonskog mora. Ovo poluostrvo približava se naspramnoj obali, delu prefekture Etolija-Akaranija, na svega 1 km. Na najužem mestu je izgrađen most.


Klima u prefekturi Preveza je u primorskim delovimasredozemna, da bi na još u delovima daljim od mora prešla u njenu oštriju varijantu.


Istorija uredi

U doba antike ova oblast je bila deo područja Antičke Grčke, ali izvan glavnih istorijskih tokova. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Ovo područje ponovo je postalo deo savremene Grčke tek 1913. g. Drugi svetski rat i Grčki građanski rat su teško pogodili ovu oblast. Prefektura je proteklih decenija bila osavremenjena, ali to nije sprečilo iseljavanje stanovništva iz njenog većeg dela, pogotovo iz pograničnog planinskog područja na severu. Poslednjih godina najvažnija mesna stvar je izgradnja savremenog, dela tzv. Jadransko-Jonske magistrale.


Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo prefekture Preveza su Grci. Najveći deo stanovništva živi duž primorja i u gradovima. Preveza je najveći grad, a poznati mali grad u prefekturi je Parga.


Privreda uredi

Prefektura Preveza je poljoprivredno područje. Industrija je mahom smeštena u Prevezi i neposrednoj okolini. Tu su razvijene i lučke delatnosti. Primorska mesta, posebno Parga, su sa razvijenim letnjim turizmom.


Vidi još uredi


Spoljašnje veze uredi