Prefektura Kostur

Prefektura Kostur (gr: Νομός Καστοριάς - Nomos Kastorias) je oblast na severu Zapadne Makedonije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. Upravno središte ove prefekture je istoimeni grad Kostur ili [Kastorija].

Prefektura Kostur
Νομός Καστοριάς
Položaj Prefekture Kostur u Grčkoj
 
Periferija Zapadna Makedonija
Sedište Kostur
Stanovništvo 53.584 (2005.)
na 46. mestu
Površina 1.720 km² na 38. mestu
Gustina naseljenosti 31,2/km²
Broj provincija
Broj opština 12
Broj naselja 3
Poštanski fah 52x xx
Oblasna oznaka 24670
Auto oznaka ΚΑ
ISO 3166-2 šifra GR-56
Veb stranica www.kastoria.gr

Prirodne odlike

uredi

Prefektura Kastorija je jedna od dve dvostruko kontinentalne prefekture u Grčkoj, što znači da je sa svih strana prefektura okružena kontinentalnim prefekturama (pogledati: Prefekture Grčke). Prefektura je takođe pogranična ka Albaniji na svojoj zapadnoj granici. Na severu se ova prefektura graniči sa [[Prefektura Florina|prefekturom Florina], na istoku sa prefekturom Kozani, na jugu sa prefekturom Grevena, a na jugozapadu sa prefekturom Janjina.

Najveći deo prefekture je planinski sa visinama od preko 800 m sa planimana Gramos i Vojo na juzozapadu i Verno na severoistoku. Središnji deo je nešto niži (700 m n.v.) i ravniji. Tu se nalazi i Kostursko jezero sa gradom Kosturom.

Klima u prefekturi Kastorija je zbog znatne visine i zatvorenosti oblasti ka primorju kontinentalna, da bi na još većim visinama prešla u još oštriju planinsku klimu.

Istorija

uredi

U doba antike ova oblast je bila postala značajna posle osvajanja od strane antičke Makedonije. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom svih pobuna protiv Turaka, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1913. g. Iste godine obrazovana je velika prefektura sa središtem u Kozaniju, iz koje su se kasnije (1947. g.) izdvojile prefekture Florina, Kastorija i Grevena i Kozani. Posle Grčko-Turskog rata 1923. g. tursko stanovništvo se iselilo u maticu, a na njihovo mesto su doseljeni Grci izbeglice iz Male Azije. Drugi svetski rat i Građanski rat u Grčkoj su teško pogodili ovu oblast. Prefektura je proteklih decenija bila osavremenjena, ali i danas ova preftura slovi za siromašno i zabačeno područje u zemlji.


Stanovništvo

uredi

Glavno stanovništvo Kastorijske prefekture su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Kastorija je najveći grad.


Privreda

uredi

Prefektura Kastorija tradiconalno je bila poznata po krznu i koži, a u gradu Kastoriji održava se i međunarodno značajan sajam kože i kožnih proizvoda.


Vidi još

uredi


Spoljašnje veze

uredi