Prefektura Kanija

Prefektura Kanija (gr: Νομός Χανίων - Nomos Chania) je oblast u zapadnom delu ostrva Krit, koje se većim delom preklapa sa Krit na jugu Grčke. Središte Prefekture Kanija je istoimeni grad Kanija. Ovu prefekturu često u svakodnevnom gororu nazivaju i "Zapadnim Kritom".

Prefektura Kanija
Νομός Χανίων
Položaj Prefekture Kanija u Grčkoj
 
Periferija Krit
Sedište Kanija
Stanovništvo 156.371 (2005.)
na 19. mestu
Površina 2.376 km² na 27. mestu
Gustina naseljenosti 65,8/km²
Broj provincija 5
Broj opština 23
Broj naselja 2
Poštanski fah 73x xx, 740 55
Oblasna oznaka 282x0, 28310
Auto oznaka ΧΝ
ISO 3166-2 šifra GR-94
Veb stranica
Prefektura Kanija izdeljena na opštine

Geografske odlike uredi

Prefektura Kanija je sa zapada, juga i severa okružena morem, dok se sa istoka graniči se sa prefekturom Retimno. Severni deo prefekture je pitomiji i pogodniji za poljoprivredu, dok su središnji i južni deo prefekture izrazito brdoviti i nepovoljniji za život. Prefekturi Kanija pripada i osrvce Gavdos, koje je najjužnija tačka Evrope.

U području prefekture Iraklion dominira izrazita sredozemna klima.

Stanovništvo uredi

Najveći deo stanovništva su etnički Grci, a poslednjih decenija javljaju se i nekadašnji turisti kao novi stanovnici. Prefektura Kanija spada u prefekture sa primetnim rastom stanovništva zahvaljujući naglom razvoju turizma i pomorstva poslednjih decenija. Najveći deo stanovništva živi u Kaniji i neposrednoj okolini (oko polovine stanovništva).

Istorija uredi

U okviru područja prefeture Iraklion nalazi se niz praistorijskih i antičkih arheoloških lokaliteta, od kojih su najznačajniji oni iz vremena Minojske civilizacije. I sam grad Kanija spada u najočuvanije gradove Grčke.

Vidi još uredi